måndag 19 december 2011

Lárus Welding åtalas för trolöshet mot huvudman

Glitnirs förre vd Lárus Welding åtalas för trolöshet mot huvudman. Misstankarna gäller ett lån på 100 miljoner euro som enligt åklagaren bröt mot regelverket. Trots ett ägarbyte hos mottagaren anser åklagaren att det tillåtna taket för utlåning till närstående bolag överskreds, rapporterar Vísir.

Den 29 februari 2008 beviljade Glitnir ett lån på 100 miljoner euro till Svartháfur. Dagen innan hade det nystartade bolaget - åtminstone på pappret - fått en ny ägare. Werner Ívan Rasmusson, far till Milestone-bröderna Karl och Steingrímur Wernersson, klev då in som ensam ägare.

Ett annat bolag där Milestone var storägare, Þáttur International, såg samtidigt inte ut att kunna lösa ett lån från Morgan Stanley. Þáttur International var dessutom en av Glitnirs största aktieägare.

Regelverket för utlåning till närstående bolag och riskspridning gjorde att ett direktlån till Þáttur International inte kunde bli aktuellt på grund av den redan omfattande utlåningen till Milestone-sfären. I stället menar åklagaren att ägarskapet i Svartháfur ändrades för att kunna bevilja ett lån till bolaget. Svartháfur lånade i sin tur ut pengarna från Glitnir till Þáttur International, uppger Vísir.

När Svartháfur gick omkull hade banken skulder på 41,3 miljarder isländska kronor - allt till Glitnir. De enda tillgångarna var enligt Hestablaðið utlåningen till Þáttur International, och i det konkursboet fanns inget att hämta.

Ytterligare en chef åtalas samtidigt som Lárus Welding. Mannen valde enligt Fréttablaðið att lämna Glitnir för Milestone två månader efter att lånet godkänts. I dag är han anställd vid MP Banki.

Straffet för trolöshet mot huvudman är upp till sex års fängelse.

Lárus Welding häktades tidigare i år tillsammans med två andra före detta toppchefer i banken i anslutning till ett stort tillslag mot Glitnir. Totalt förhördes ett trettiotal personer.

Bjarni Ármannsson, som var vd för Glitnir innan Lárus Welding tog över våren 2007, har också kallats till förhör och väntas enligt Fréttablaðið komma till Island i slutet av december. Utredningen gäller aktieaffärer mellan Glitnir och bolagen Stím och FL Group.

Bjarni Ármansson och Lárus Welding ska enligt Morgunblaðið även ha delgivits misstanke om marknadsmissbruk. Utredningen rör Glitnirs affärer med aktier i den egna banken, som mellan juni 2007 och oktober 2008 omfattade 100 miljarder isländska kronor. Banken raggade köpare som erbjöds stora poster med aktierna som enda säkerhet. Affärerna kostade Glitnir 20 miljarder bara i valutakursförluster.

Åtalet mot Lárus Welding är det tredje från åklagaren Ólafur Þór Hauksson, som utreder brott med koppling till finanskrisen. I april dömdes förre statssekreteraren Baldur Guðlaugsson till två års fängelse för insiderbrott efter mångmiljonaffärer med aktier i Landsbanki. I juni friades tre tidigare chefer i Byr och MP Banki för trolöshet mot huvudman gällande utlåning till Byr och Exeter Holding. Bägge domarna har överklagats.

Ólafur Þór Hauksson har tidigare meddelat att ytterligare ett tiotal åtal är på väg. Utredningarna om brott i bankkraschens kölvatten väntas avslutas under 2013.

Här kan du läsa mer om brottsutredningar med kopplingar till Glitnir och här åtalet i sin helhet.