onsdag 21 december 2011

Läsarmejl: Är skyr dyrt i Sverige?

Ett par läsare har hört av sig och undrat om prissättningen på skyr i Sverige. Även på Facebooksidan finns det en del som tycker att priset på cirka 18 kronor för en burk med 160 gram är högt. Och svaret på frågan är att det är dyrt - åtminstone jämfört med priserna på Island.

På Facebook svarar Kavli att prissättningen beror på att det går åt tre till fyra liter mjölk till en liter skyr. Samma svar gav också marknadsdirektören Lena Hedin och vd:n Gerhard Bley vid ett pressjippo i samband med lanseringen.

Efter att frågorna om prisskillnaden inte ebbat ut förklaras den nu i ett utbyggt standardsvar på Facebook med att den isländska mjölkproduktionen är subventionerad. Det är visserligen riktigt, men priset på vanlig mjölk ligger i butik på Island ungefär 20 procent lägre än i Sverige - ganska långt ifrån prisskillnaden på skyr på runt 100 procent mellan länderna.

Det går förstås inte åt mindre mjölk vid skyrtillverkning på Island. Där kostar i dag en burk, som innehåller något mer än Kavlis, omkring åtta svenska kronor. Även ekologisk skyr är betydligt billigare - ungefär två burkar på Island för priset av en icke-ekologisk i Sverige.

Kavli jämför skyr och yoghurt (och påstår dessutom på Facebook att "skyr absolut [är] en yoghurt", vilket inte är korrekt). Mer mjölk i skyr betyder högre priser än yoghurt. På Island är skillnaden i pris mellan yoghurt och skyr 30 till 40 procent. I Sverige återigen betydligt högre.

På Island är skyr en stapelvara som ofta används naturell i matlagningen. I Sverige riktar marknadsföringen in sig mot människor som vill äta nyttigt, förmodligen en hyfsat köpstark grupp som har råd med några kronor extra. Dessutom kostar licenstillverkningen Kavli sannolikt några ören per burk. Att produktionen sker i högkostnadslandet Norge bidrar heller inte till att pressa priserna.

Även på Island finns en viss marknadsföring av skyr - i synnerhet när nya smakvarianter lanseras. Men de kostnaderna är gissningsvis betydligt lägre proportionellt sett än när skyr introduceras på en helt ny marknad.

Skyr är alltså förhållandevis dyrt i Sverige. Både sett till priserna på Island och jämfört med yoghurt. Men det finns en omständighet som gör jämförelsen knepig: Den isländska kronan.

År 2007, året före kraschen när kronan var som starkast, kostade en burk skyr motsvarande 12 till 14 svenska kronor. Efter kronans ras har priset - för en svensk - nästan halverats. Men för islänningarna, som har tappat en tredjedel av köpkraften, har samma burk i stället blivit dyrare.

Det går att spekulera kring prissättningen. Med 2007 års isländska valutakurs framstår plötsligt Kavlis skyr inte längre som lika dyr. Och kanske ligger det "egentliga" priset, om inte kronan hade varit en jojovaluta som hålls under vingarna av kapitalkontroller, på cirka 15 kronor burken.

Här kan du läsa mer om skyr.