fredag 30 december 2011

Ministrar nära sparken - Rörelsen kan rädda regeringen

I kväll kan Jón Bjarnasons och Árni Páll Árnasons öden beseglas när Gröna vänstern och Socialdemokraterna samlas för att diskutera regeringssamarbetet. För att rädda koalitionen om beslutet att peta ministrarna skulle utlösa avhopp från de egna leden söker därför regeringspartierna stöd från Rörelsen. Samtidigt blir det allt tydligare att Jóhanna Sigurðardóttir har gjort sin sista valrörelse.

Med en dags varsel utlyste Socialdemokraterna i går ett partistyrelsemöte som äger rum i Reykjavík i kväll. På dagordningen finns bara en punkt: Förändringar inom regeringen. Även Gröna vänsterns styrelse har kallats till möte i kväll.

I morgon, på nyårsafton, sammanträder regeringen traditionsenligt på presidenten Ólafur Ragnar Grímssons residens Bessastaðir. Om statsminister Jóhanna Sigurðardóttir får igenom sin vilja kommer enligt Smugan fiske- och jordbruksminister Jón Bjarnason och finansmarknadsminister Árni Páll Árnason att få sparken. Det är heller inte uteslutet att det blir ytterligare förändringar i regeringen.

Jón Bjarnason och Árni Páll Árnason har under en längre tid ryktats vara på väg ut ur regeringen. Jón Bjarnasons kategoriska EU-motstånd har omöjliggjort förhandlingsstart på flera tunga områden, och Árni Páll Árnasons frispråkighet har inte uppskattats av regeringschefen. Nu väntas de få gå till följd av att antalet departement bantas från tio till åtta.

Om Jóhanna Sigurðardóttir till sist lyckas sparka Jón Bjarnason innebär det inte nödvändigtvis att de interna konflikterna inom regeringen kommer att minska. Det finns också en överhängande risk att den rödgröna koalitionens majoritet, som vilar på ett enda mandat, går förlorad. Jón Bjarnason tillhör såväl som Guðfríður Lilja Grétarsdóttir den vänsterflygel som kan tänkas överge Gröna vänstern för att antingen bli politiska vildar eller slå sig ihop med tidigare avhopparna Lilja Mósesdóttir och Atli Gíslason. Även inrikesminister Ögmundur Jónasson kommer att kämpa för Jón Bjarnason, men han kommer knappast att offra statsrådsuppdraget för kollegans skull.

Árni Páll Árnason har en starkare ställning inom alltingsgruppen än Jón Bjarnason - även om ingen lär vara beredd att hoppa av för hans skull. Katrín Júlíusdóttir, som är Jóhanna Sigurðardóttirs favorit till att basa över det planerade arbetsmarknadsdepartementet, är dessutom på väg mot föräldraledighet. Frågan är om det åtminstone tillfälligt kan rädda Árni Páll Árnason genom att han får leda det nya jättedepartementet.

I går kom också beskedet att båda regeringspartierna har vänt sig till Rörelsen för att säkra fortsatt majoritet för koalitionen. Om flera lämnar Gröna vänstern i protest mot att Jón Bjarnason tvingas bort räcker det nämligen inte med det förväntade stödet från politiske vilden Guðmundur Steingrímsson.

Diskussionerna mellan regeringspartierna och Rörelsen ska ha inletts dagen före julafton och skett på partiledarnivå. Rörelsens Þór Saari säger till Morgunblaðið att samtalen har varit informella men att de hittills inte lett till några konkreta resultat. Något besked om ett eventuellt samarbete väntas inte före nyår. Däremot räknar även Þór Saari med att det sker förändringar inom regeringen vid årsskiftet.

Tonläget från Rörelsens tre alltingsledamöter skiftar. Þór Saari anser att regeringen är mer dålig än bra, Margrét Tryggvadóttir säger i Morgunblaðið att regeringen och Rörelsen har mycket gemensamt men att ytterligare åtgärder för att lätta hushållens skuldbörda är nödvändiga för att möjliggöra ett samarbete, medan Birgitta Jónsdóttir i Smugan efterlyser en djupare uppgörelse med finanskraschens orsaker.

Rörelsen ryktas inte vara ute efter ministerposter. I stället är det vissa sakfrågor som kan avgöra om ledamöterna backar upp regeringen. Utöver ytterligare avskrivningar av hushållens skulder rör det sig om personval, ny grundlag, större möjligheter till folkomröstningar och nytt fiskekvotsystem. Dessutom, uppger Vísir, ska ett annat villkor vara att Jón Bjarnason och talmannen Ásta Ragnheiður Jóhannesdóttir petas.

Det senare är ett betydligt tuffare krav för Jóhanna Sigurðardóttir att efterleva. Ásta Ragnheiður Jóhannesdóttir har visserligen fått ta emot en del kritik, men hon har känt Jóhanna Sigurðardóttir i över fyrtio år sedan de bägge arbetade som flygvärdinnor och hon har troget stöttat partiordföranden.

Regeringen är inte först och främst ute efter att få in ett parti till i koalitionen. De rödgröna anser sig ha råd att förlora omröstningar i enstaka mindre sakfrågor, men behöver Rörelsens stöd för att inte riskera ett nederlag vid en misstroendeförklaring.

I våras lämnade Ásmundur Einar Daðason Gröna vänstern i samband med att Självständighetspartiet väckte en misstroendeförklaring. Senare anslöt han sig till Framstegspartiet. Nu anklagar han i ett blogginlägg regeringen för att ha struntat i skuldsatta hushåll, misslyckats med arbetsmarknadspolitiken, orsakat emigrationsströmmar från landet, svikit vallöftena om ökad transparens och nedmonterat hälsovården.

Från Självständighetspartiets håll undras det hur långt regeringen kan sjunka. Ordföranden Bjarni Benediktsson skriver på Facebook att han lider av att se hur den rödgröna koalitionen försöker klamra sig kvar vid makten - nu genom att bjuda in ett parti som så sent som i våras gav sitt stöd till misstroendeförklaringen mot regeringen.

Ásmundur Einar Daðason hävdar vidare att utrikesminister Össur Skarphéðinsson står bakom planerna på att få med Rörelsen i regeringsunderlaget - men att Socialdemokraterna inte alls är intresserade av några förändringar och att det enda Rörelsen kan uppnå är att förlänga sitt politiska liv till våren 2013 och nästa alltingsval.

Össur Skarphéðinsson tycks dock i vilket fall som helst inte utesluta förändringar i de egna leden. I Viðskiptablaðið säger han att det är dags för förnyelse inom Socialdemokraterna innan nästa val. Nytänkandet måste gälla både personer och politik. Som tänkbar efterträdare till Jóhanna Sigurðardóttir pekar han ut näringsminister Katrín Júlíusdóttir:
"Jag tror att vi när vi förnyar ledningen måste gå två generationer nedåt och föreslå en ung men erfaren ledare."
Här kan du läsa mer om turbulensen inom regeringen.