fredag 23 december 2011

Nio av tio islänningar har julgran i hemmet

Över 90 procent av islänningarna tänker ha en julgran i hemmet i år. Konstgranarna blir allt vanligare på bekostnad av riktiga granar. Men traditionen med julgran är inte lika stark bland yngre islänningar. Det visar en undersökning utförd av MMR.

I år avser 90,6 procent av islänningarna att ha gran, en minskning med 0,6 procentenheter jämfört med förra årets julfirande. Samtidigt ökar konst- och plastgranarnas popularitet på bekostnad av riktiga granar. Över hälften, 51,3 procent, föredrar plastgran medan 39,3 procent väljer en riktig gran. De som köper konstgran ökar med 1,7 procentenheter jämfört med 2010.

Julgran är populärt i alla typer av hushåll, men den är vanligast på landsbygden, hos höginkomsttagare och kvinnor. Bland yngre, låginkomsttagare och personer bosatta i Reykjavíkområdet är det något fler som ratar gran än bland islänningar i allmänhet.

41,8 procent av islänningarna kommer traditionsenligt att äta rocka i dag. Äldre, män och personer bosatta på landsbygden håller i större utsträckning fast vid traditionen, uppger MMR.

Kassler är enligt MMR den vanligaste maträtten på julafton även om den minskar något i popularitet. 50,7 procent tänker äta kassler i år, en nedgång med 2,2 procentenheter jämfört med förra julen. Även ripa, som kommer att finnas på 9,1 procent av jultallrikarna, och griskött, som 4,9 procent av islänningarna föredrar, är på nedåtgående.

Fler lockas däremot av lamm, 11,5 procent, och kalkon, 9,2 procent. Även gruppen övrigt ökar något. Där ingår bland annat vilt, vegetariskt, fisk, fågel, nötkött och kyckling.

På juldagen är det hangikjöt, rökt lamm, som gäller för tre av fyra islänningar. Hangikjöt är populärast på landsbygden och hos låginkomsttagare. Sett till hela befolkningen är det enligt MMR 72,4 procent av islänningarnas juldagsmat. 7,8 procent föredrar kassler på juldagen, 4 procent äter kalkon medan 15,9 procent väljer något annat.

Här kan du läsa mer om attityder till isländska jultraditioner.