lördag 17 december 2011

Succé för Hagar första dagen på isländska börsen

Hagar steg med 18,1 procent under aktiens första dag på den isländska börsen. Introduktionen är den första på Reykjavíkbörsen på nästan fyra år. Men fler bolag väntas följa efter under de närmaste åren.

Börsintroduktionen av detaljhandelsjätten Hagar har varit efterlängtad bland isländska investerare. Säljare är ett av Arion Bankis dotterbolag. Hagar hamnade hos Kaupþing i samband med finanskraschen. Banken måste sälja ut de sista aktierna i Hagar före den 1 mars nästa år.

Tidigare i december såldes 30 procent av aktierna i bolaget till ett totalt värde av 4,9 miljarder isländska kronor. Omkring 3 000 intressenter köpte aktier. Storägare är bolaget Búvellir, som förra året köpte 34 procent av Hagar till ett pris av 10 kronor per aktie. Därefter följde de upp med ytterligare 10 procent till en kurs på 11 kronor aktien.

Affären har än så länge varit framgångsrik. Hagaraktien började under fredagen handlas för 13,50 och slutade på 15,95 kronor, en uppgång med 18,1 procent. Aktien omsatte 530 miljoner isländska kronor och börsvärdet ökade från 16,4 till 19,4 miljarder.

Värdet på Búvellirs innehav i Hagar ökade under fredagen med 57 procent.

Detaljhandelsjätten Hagar har över 2 000 anställda samt driver 62 butiker och 4 varuhus. I kedjan finns bland annat Bónus, Hagkaup och den isländska verksamheten för internationella varumärken som Debenhams, Zara, Top Shop och Karen Millen.

Med Hagars börsintroduktion finns nu tolv bolag på den isländska börsen. Det är visserligen långt från rekordåret 2000, då 75 bolag handlades på börsen. År 2007 hade antalet bolag minskat till 30.

Hagar är inte bara den första introduktionen sedan våren 2008, utan också ett bolag som direkt gör avtryck på handeln. Från och med den 2 januari nästa år ingår Hagar i OMX Iceland 6, och ersätter det färöiska flygbolaget Air Atlanta. Övriga bolag som ingår i börsindex är Atlantic Petroleum, Bank Nordik, Icelandair Group, Marel och Össur.

Ytterligare börsintroduktioner är att vänta inom de närmaste åren. Bland de bolag som knackar på dörren finns investmentbolaget Horn, fastighetsbolagen Reitir och Reginn, it-företaget Skýrr och försäkringsbolaget Tryggingamiðstöðin. På sikt väntas även Landsbanki vara aktuellt för en börsintroduktion.

Här kan du läsa mer om Hagar och Reykjavíkbörsen.