tisdag 13 december 2011

Två av tre vill ge Jón Bjarnason sparken

Jón Bjarnason klamrar sig alltjämt kvar på posten som fiske- och jordbruksminister - trots att två av tre vill ge honom sparken. Men statsrådets kompromisslösa EU-motstånd har också gett honom nya anhängare. Jón Bjarnason är nu nämligen mer populär hos oppositionens väljare än regeringens. Det visar en opinionsmätning publicerad i Fréttablaðið.

I onsdags klubbades regeringens budgetproposition av alltinget med 31 röster mot Rörelsens 3. Självständighetspartiets och Framstegspartiets 23 ledamöter lade ned sina röster. I budgeten räknar regeringen med ett underskott på 20,7 miljarder isländska kronor under 2012.

Envisa rykten gjorde gällande att Jón Bjarnason, som dragit på sig hård kritik efter att på egen hand presenterat ett nytt förslag till fiskekvotsystem, tillsammans med finansmarknadsministern Árni Páll Árnason, som fallit i onåd hos statsminister Jóhanna Sigurðardóttir, skulle tvingas lämna regeringen direkt efter omröstningen. Deras jobb skulle bli överflödiga i samband med en sammanslagning av olika departement.

Men Jóhanna Sigurðardóttir och finansminister Steingrímur J. Sigfússon är inte överens om ommöbleringarna. Steingrímur J. Sigfússon säger dock till Vísir att han vill samla alla finansfrågor hos en minister, och hävdar att erfarenheten visar att det är det bästa arbetssättet.

Än så länge sitter både Jón Bjarnason och Árni Páll Árnason kvar. Atli Gíslason, politisk vilde i alltinget som tidigare tillhörde Gröna vänsterns vänsterflygel, skriver i Feykir att Jón Bjarnason är utsatt för en mobbningskampanj av Jóhanna Sigurðardóttir. Och Guðlaugur Þór Þórðarson, alltingsledamot för Självständighetspartiet, hävdar på Facebook att det ska finnas en uppgörelse inom regeringen att peta de två motsträviga ministrarna.

64,3 procent av islänningarna vill att Jón Bjarnason avgår medan 35,7 procent anser att han inte ska lämna uppdraget som fiske- och jordbruksminister. Visserligen är det en rejäl majoritet som vill bli kvitt statsrådet, men han har fler anhängare än vad regeringspartierna Socialdemokraterna och Gröna vänstern har tillsammans.

På samma sätt som presidenten Ólafur Ragnar Grímsson i dag är mer populär hos sina forna politiska motståndare tycks Jón Bjarnason gå samma väg. 46,2 procent av Framstegspartiets väljare vill att han fortsätter, en åsikt som bara 8,3 procent av Socialdemokraternas sympatisörer delar. Han har stöd av 37,1 procent av Gröna vänsterns anhängare och 34,5 procent av Självständighetspartiets.

Inställningen till Jón Bjarnasons politiska framtid går också hand i hand med attityden till EU-medlemskap. Han är mer populär bland män och på landsbygden, där motståndet mot inträde i unionen är starkare än bland kvinnor och personer bosatta i huvudstadskommunerna.

Samtidigt tycks islänningarnas misstroende mot de etablerade politiska partierna inte vara på väg att minska. När Vísir frågade 800 personer vilket parti de skulle rösta på om det var alltingsval i dag svarade bara 44 procent. Det är den största andelen osäkra någonsin.

Självständighetspartiet får i opinionsmätningen 50 procent av väljarsympatierna, vilket skulle ge egen majoritet i alltinget. Socialdemokraterna och Framstegspartiet har vardera stöd av 17 procent av väljarkåren, Gröna vänstern av 13 procent och Rörelsen av 3 procent.

Här kan du läsa mer om turerna kring Jón Bjarnason.