fredag 16 december 2011

Västmannaöarna - där hundar trissar upp brottsstatistik

Västmannaöarna är en av Islands mest brottsdrabbade platser. Men alla brott och olyckor kan inte skyllas på jättefestivalen Þjóðhátíð. Vid åtminstone en olyckshändelse satt en fyrbent förövare bakom ratten.

Med 276 polisanmälda brott per 10 000 invånare är Västmannaöarna enligt en rapport det isländska polisdistrikt som i vissa brottskategorier har den högsta brottsligheten. År 2010 var dessutom ett nytt rekordår och en ökning med 46 brott per 10 000 invånare jämfört med föregående år.

Vanliga brott på Hemön är misshandel, narkotikabrott, alkoholbrott, brott mot tjänsteman och sexualbrott. Trafikbrott är däremot sällsynta - vägnätet på ön är av förklarliga skäl inte särskilt omfattande, och de flesta nattsuddarna har möjlighet att ta en kort promenad hem.

Att Västmannaöarna är mer utsatt för vissa typer av brott än exempelvis Reykjavík har flera förklaringar. Dels den enorma sommarfestivalen Þjóðhátíð som med närmare 15 000 besökare också drar med sig en del brottslighet, dels många tillfälliga besökare - turister och fartygsbesättningar - som stannar till på Hemön för att festa.

Alla brott kan dock inte skyllas på berusade förövare. Ibland kan en ovetande fyrbening vara den skyldiga. Så var det nyligen vid en krock på livsmedelsbutiken Vöruvals parkering.

När en kund kom ut ur affären upptäckte han att hans bil blivit påkörd av en annan bil. Vid ratten satt en hund. Polisen på ön betraktar enligt Eyjafréttir fallet som uppklarat - även om den misstänkta förövaren ännu inte förhörts om händelsen:
"Fordonet som hunden var i är automatväxlat och motorn var i gång, och hunden har förmodligen lagt i en växel så att fordonet körde på bilen framför. ... Fallet ses till största del som uppklarat men ett förhör med rallyföraren kommer att genomföras vid första möjliga tillfälle."
Skadorna på den bil som hunden körde på var lindriga.

Här kan du läsa mer om Þjóðhátíð.