tisdag 20 december 2011

Vulkandryck med vodka nyhet i butikshyllorna

Akureyri är inte känt för någon vulkanisk aktivitet - men nu tänker företaget Eldfjallabrugg ändra på saken. Nyligen lanserades alkoläsken Volcanic Energy på det isländska systembolaget Vínbúðin.

De isländska vulkanerna tycks vara ett självklart marknadsföringsknep för många företagare. Eldfjallabrugg grundades våren 2010 strax före Eyjafjallajökull erupterade. Utbrottet vid Grímsvötn ska enligt Vikudagur ha inspirerat till att få ut Volcanic Energy på marknaden.

Alkoläsk är en produktkategori som tappat marknadsandelar på senare år. Förhoppningen är att vända det genom konkurrenskraftiga priser, större flaskor (330 milliliter i stället för 275 milliliter) och högre alkoholhalt (4,5 procent i stället för 4 procent). Rúnar Friðriksson, försäljningschef och styrelseordförande för Eldfjallabrugg, säger i Vikudagur att de första reaktionerna varit översvallande:
"Vi har fått ett enastående mottagande och restauratörer tar emot den här nyheten med öppna armar."
Eldfjallabrugg är hemmahörande i Akureyri. Volcanic Energy produceras av bryggeriet Bruggsmiðjan i närliggande Árskógssandur. Alkoläsken, som innehåller vodka, finns i smakerna apelsin, lime och ananas.