lördag 28 januari 2012

Konststudenter bakom reklamkupp i Reykjavík

American Apparel, H&M och McDonalds är inte på väg att öppna i Reykjavík. Reklamen som sattes upp på Laugavegur under natten till fredagen var fejk. Bakom kuppen står konststudenter med uppdraget att undersöka vad som skapar glädje i människors liv.

I skydd av mörkret affischerade studenterna under natten till fredagen vid tre tomma butikslokaler på Laugavegur i Reykjavík. Budskapet var detsamma: H&M, McDonalds och American Apparel skulle snart öppna på Island.

Men H&M tillbakavisade uppgifterna och det visade sig snart att reklamen var ett skämt. Bakom tilltaget stod andraårsstudenter på Listaháskóli Íslands. Rektorn Hjálmar Ragnarsson säger till Vísir att reklamkuppen var en del av en uppgift inom utbildningen:
"Målet är att de lär känna varandra, diskuterar sinsemellan och tar sig an några frågor som de tycker är intressanta och spännande. ... De tyckte att det var riktigt intressant att väcka uppmärksamhet om vad som kan göra människor lyckliga."
Studenterna hade onekligen gjort sin hemläxa. H&M:s annonser sattes upp på en byggnad som den svenska modejätten tidigare visat intresse för. Artisten Ólafur Arnalds skrev på Twitter att samtliga Islands kvinnor svimmade efter beskedet att H&M skulle etablera sig i landet. Andra var inte lika roade. Vísir fick ta emot klagomål efter publiceringen av uppgifterna eftersom den kunde påverka börsbolaget Hagars aktiekurs.

Här kan du läsa mer om reklamkuppen.