lördag 7 januari 2012

Nasa i Reykjavík tvingas stänga - rivs för att bygga hotell

Nasa stänger för gott i sommar. Ägaren har bestämt sig för att riva huset och bygga hotell på tomten. Beslutet innebär att ett av Reykjavíks största och populäraste ställen för livemusik går i graven. Dessutom medför rivningen stora problem för festivalen Iceland Airwaves.

Under många år har Nasa existerat under rivningshot. Ingibjörg Örlygsdóttir, som har drivit stället sedan 2001, fick nyligen besked från husägaren om att byggnaden ska rivas för att ge plats åt ett hotell. Den 1 juni bommar Nasa igen - och i dagsläget ser det ut som att det är för gott.

Nasa ligger i Reykjavíks hjärta vid Austurvöllur och Ingólfstorg, ett område där det redan är tätt mellan hotellen och fler är på gång. Ingibjörg Örlygsdóttir säger till Vísir att hoppet visserligen inte är ute, men att Nasas framtid är ytterst osäker:
"Detta är sorgliga nyheter för mig och många andra. ... Jag är mycket missnöjd och jag anser att det hade varit möjligt att betala människan [ägaren Pétur Þór Sigurðsson] men då hade vi åter varit där och konkurrerat med staten och kommunen, med Harpa och Tjarnarbíó som får bidrag från Reykjavíks kommun."
Nasa har i dag - till skillnad från Listasafn Reykjavíkur, Harpa, Iðnó och andra lokaler som används under Iceland Airwaves - tillstånd att hålla öppet till klockan tre på fredagar och lördagar. Festivalchefen Grímur Atlason säger i Morgunblaðið att det inte finns något ställe som kan ersätta Nasa:
"Nasa har varit hjärtat i Iceland Airwaves verksamhet under de senaste tio åren. Vi behöver göra planer. Vi håller nu på att boka och sälja in festivalen. Det här är jävligt krångligt. ... Vad är det för ideologi att ta Reykjavíks äldsta gator och ändlöst göra dem till enorma hotell? Kommer inget annat på fråga? Har vi inga idéer? Där tycker jag att folk borde tänka en liten smula. Det finns tomter över hela staden där det är möjligt att bygga hotell. Behöver de alla vara runt Ingólfstorg?"
Den senaste upplagan av Iceland Airwaves var den största hittills. Konserterna arrangerades på tolv olika ställen i staden och besökare kom från ett femtiotal länder. De utländska gästerna gjorde av med omkring 450 miljoner isländska kronor under sin vistelse i Reykjavík, rapporterar Morgunblaðið. I år senareläggs festivalen två veckor för att i än mindre utsträckning konkurrera med andra turister.

Ingibjörg Örlygsdóttir säger i Morgunblaðið att hennes förhoppning är att Reykjavíks kommun ska köpa byggnaden och låta Nasa leva vidare. Artisten Páll Óskar Hjálmtýsson för fram samma förslag i DV:
"Nasa är Reykjavíks kommuns sista allaktivitetshus. Det isländska allaktivitetshuset är en unik form. Varje liten by på Island har sitt eget allaktivitetshus. I detta fall är det inte möjligt att passa bollen till Harpa och tro att det ska ta över Nasas roll. Likaså kommer inte Gaukur á Stöng att ta över Nasas roll. Jag kan inte hålla de här danstillställningarna som jag har hållit. Eurovision, Gay pride, halloween. Nasa är den fulländade konsertlokalen för att ha en sådan danstillställning, på grund av utrymmet, takhöjden och akustiken. Detta är unikt i Reykjavík."
Páll Óskar Hjálmtýsson säger i DV att Harpa aldrig kan bli någon ersättare för Nasa. Det nybyggda konserthuset vid vattnet är avsett för sittande publik, ger inte samma möjligheter att först dansa och svettas för att sedan gå ut för att ta en nypa frisk luft, och har också fått kritik för ljudanläggningen. Han hävdar att centrala Reykjavík håller på att förlora sin karaktär - snart består inte stadskärnan av annat än hotell och frågan är hur intressant den då blir för såväl turister som Reykjavíkbor:
"Den här hotellidén är den sämsta idén som jag har hört på herrans tid. Det sorgliga är att man ska lägga denna konsertlokal under klubban. ... Måste jag nu kedja fast mig vid grävmaskinerna, när de kommer, för att protestera? ... Men om jag måste kedja fast mig vid grävmaskiner så kommer jag att göra det."
Här kan du läsa mer om Nasa.