onsdag 18 januari 2012

Rev huset och grävde ned bilen - döms till fängelse

53-åringen rev huset och grävde ned bilen på tomten i protest mot skenande lånekostnader. Sedan lämnade mannen landet. Nu döms Álftanesbon av Héraðsdómur Reykjaness till 18 månaders fängelse samt att betala skadestånd och rättegångskostnader på totalt 20 miljoner isländska kronor plus ränta.

Den 17 juni 2009 inträffade en minst sagt underlig händelse i Álftanes. En 53-årig man använde en grävskopa för att först riva sitt hus och sedan gräva ned bilen på tomten. Den lugna villagatan i den idylliska Reykjavíkförorten fylldes av förvånade nationaldagsfirare som bevittnade förstörelsen. Inför tv-kamerorna förklarade han att han inte hade mer att förlora.

Två dagar senare skulle mannen ha återlämnat nycklarna till huset till banken. Efter kraschen hade kostnaderna för penningmarknadslånet ökat så dramatiskt att han inte längre hade råd att betala. I protest bestämde han sig för att förstöra både bilen och villan. 53-åringen hade nämligen, enligt egen utsago, misslyckats med att nå en uppgörelse med banken om skulden.

Mannen lämnade därefter Island. Men han lämnade också skulder på mångmiljonbelopp bakom sig. Det visade sig nämligen att han tagit emot betalning för att bygga två hus, men i stället använt köparnas pengar för privata utgifter och utan att ha utfört det arbete de kommit överens om.

I somras åtalades 53-åringen för bedrägeri, gäldenärsbedrägeri, bokföringsbrott och förstörande av egendom. Under rättegången erkände han att han förstört huset och bilen, men besvarade i övrigt de flesta frågorna med att han inte mindes.

Héraðsdómur Reykjaness dömer nu 53-åringen till 18 månaders fängelse. Han ska också betala 20 miljoner isländska kronor i skadestånd och rättegångskostnader. Merparten är ersättning till de husköpare som än i dag inte sett röken av de modulhus de betalat för.

Utredningen visar att mannen aldrig förde vidare parens betalningar till den finska leverantören. När 53-åringens bolag gick i konkurs i januari 2009 hade han sedan flera månader tömt det på tillgångar. Vad pengarna använts till kunde han inte förklara, men hävdade att de inte bara gått till honom själv utan även till hustrun och släktingar.

Rätten skriver i domen att finanskraschen inte kan ses som någon förmildrande omständighet för 53-åringen. Bokföringen i mannens företag var i oordning långt tidigare och de pengar som de två husköpande paren betalade in brände han i oktober 2008, över ett halvår innan det stod klart att han skulle förlora villan till banken.

Mannen är tidigare ostraffad. Héraðsdómur Reykjaness anser dock att brottsligheten är så grov och omfattande att någon annan påföljd än fängelsestraff inte är aktuell.

Här kan du läsa mer om 53-åringen och här domen i sin helhet.