torsdag 5 januari 2012

Trångt i Keflavík - 18 bolag vill använda flygplatsen

Rekordmånga flygbolag vill använda flygplatsen i Keflavík i sommar. Icelandair befarar att den inte kan växa mer - men Isavia anser i stället att fler bolag borde försöka utnyttja de delar av dygnet då trafiken är gles. Drygt 2,1 miljoner passagerare flög från Keflavík under 2011.

Hittills har 18 flygbolag anmält att de avser att flyga från Keflavík i år. Det borgar för den mest omfattande trafiken någonsin. Men bolagen har till och med januari på sig att lämna in definitiva planer, och det är inte osannolikt att något bolag faller bort. Alla säljer heller inte biljetter till reguljärflyg. Fyra av bolagen kommer troligen enbart ägna sig åt chartertrafik.

Allt pekar dock på nya trafikrekord. Icelandair utökar antalet platser på avgångarna med 14 procent, och väntas därmed transportera omkring två miljoner passagerare i år. Företagets vd, Birkir Hólm Guðnason, säger till Morgunblaðið att han befarar att flygplatsen i Keflavík snart inte kan ta emot fler resenärer:
"Flygplatsen är i själva verket nästan sprängfull nästa år. Vi känner stor oro över att den inte klarar av mer ökning i framtiden om inget görs."
Icelandair har gått emot strömmen och stadigt ökat utbudet trots det dystra ekonomiska läget. Islänningarnas resande har dock på nytt tagit fart efter krisen, och landet lockar allt fler turister. Den svaga isländska kronan är sannolikt en bidragande orsak till uppsvinget.

Men Friðþór Eydal, som är informationschef vid Isavia som sköter driften i Keflavík, säger till Morgunblaðið att flygplatsen visst klarar av ytterligare ökning. Det gäller bara att sprida ut turerna över dygnet:
"Flygplatsen är inte för liten förutom fyra timmar om dygnet. Den enda lösningen är att använda den andra tider på dygnet än tidigt på morgonen och på eftermiddagen när alla vill nyttja samma tider. Om man vill komma utanför dessa tider har de hela byggnaden för sig själva."
Tre av de arton flygbolagen är nya för året: Wow Air, Easyjet och Primera Air. Easyjet avslöjade nyligen att bolaget börjar flyga från London Luton till Keflavík tre gånger i veckan med start i mars. Bolaget introducerar enligt The Guardian nu Avoid, ett varningssystem som genom infraröd strålning ska varna för vulkanaska i luften.

Wow Air är ett nytt isländskt bolag som ger sig in i konkurrensen. Wow Air har inte bara rekryterat Iceland Express förre vd - bolaget har enligt Fréttablaðið även lagt beslag på konkurrentens gamla kontor. Företaget meddelade nyligen efter en tävling på Facebook att namnet står för Welcome Our Way. Samtidigt fortsätter Iceland Express att banta. Samtliga anställda vid dotterbolaget Express Handling har sagts upp, rapporterar DV.

Utbudet mellan Island och de övriga nordiska länderna ökar. Icelandair erbjuder fler turer under nästa sommar, Norwegian börjar enligt Túristi flyga mellan Keflavík och Oslo tre gånger i veckan, SAS öppnar på nytt linjen mellan Stockholm och Keflavík i sommar medan hårt pressade Iceland Express överger planerna på att trafikera Arlanda och i stället siktar in sig på Göteborg som enda destination i Sverige.

De 18 bolag som vill flyga från Keflavík är enligt DV följande:
Air Berlin
Air Contractors (Wow Air)
Air Greenland
Astraeus (Iceland Express)
Austrian Airlines
Delta Air Lines
Easyjet
Edelweiss Air
Germanwings
Icelandair
Lufthansa
Niki
Norwegian
Primera Air
SAS
Transavia
Travel Service
Vueling Airlines
Antalet resenärer från Keflavík ökade enligt ett pressmeddelande under 2011 med 17,9 procent jämfört med föregående år. Totalt reste 2 112 017 personer från flygplatsen. För att slå rekordåret 2007 hade det krävts drygt ytterligare 70 000 resenärer. Prognosen för 2012 pekar på en ökning med 7,5 procent, något som i så fall skulle innebära en ny toppnotering.

Här kan du läsa mer om Wow Air.