lördag 4 februari 2012

Är det här sjöodjuret i Lagarfljót?Ett fiskenät som gått förlorat och började röra på sig vid islossningen? Eller det mytomspunna sjöodjuret i Lagarfljót som har gäckat islänningarna i 700 år? Det är frågan som blivit aktuell sedan en boende på Hrafnkelsstaðir vid sjöns södra ände lyckats fånga något underligt i vattnet på bild.

Lagarfljótsormurinn är Islands mest kända sjöodjur. Kanske inte med samma kändiskredd som släktingarna i Loch Ness och Storsjön, men med större ryktbarhet än de vidunder som enligt sägnerna finns i Kleifarvatn och Arnarfjörður.

Sjöodjuret nämns för första gången i litteraturen år 1345. En flicka ska då ha bett en liten orm att vakta en guldring. Men när hon återvände några år senare visade det sig att det inte var guldet utan ormen som hade växt. Därför kastade hon både ormen och guldringen i Lagarfljót - och där har enligt sägnerna den lilla ormen växt och förvandlats till ett riktigt monster.

Nyligen fångade en boende på Hrafnkelsstaðir, en gård belägen ett par mil söder om Egilsstaðir vid floden Jökulsá í Fljótsdal vid Lagarfljóts södra ände, något mystiskt i vattnet som tycktes simma emot strömmens riktning. Klippet finns att se hos RÚV.

Frågan är om det är sjöodjuret som fångats på bild. Eller om det rör sig om ett fiskenät som gått sönder och tilltrasslats och frusit fast i floden för att sedan se väldigt underligt ut när isen smälte i blidvädret.

Vísindavefurinn, som drivs av Háskóli Íslands, ger dock inget utrymme för sjöodjurstroende. Det heter att monstret i Lagarfljót inte är ett forskningsämne för zoologer utan snarare forskare som sysslar med sägner och folktro. Det finns heller inga bevis för att Lagarfljótsormurinn skulle existera. Fast det skrevs förstås innan fisknätet guppade fram mot strömmens riktning.