lördag 11 februari 2012

Final i Söngvakeppni Sjónvarpsins - här är låtarna

Det började med 164 inskickade bidrag och slutar med kvällens final i Harpa i Reykjavík. Sju låtar gör upp om att representera Island i Eurovision Song Contest. Sex av dem har kvalificerat sig genom att få flest röster i de tre semifinalerna. Rósa Birgitta Ísfeld och "Stund með þér" valdes ut som sjunde festivalbidrag av juryn. Programledare för kvällens final i Söngvakeppni Sjónvarpsins är Brynja Þorgeirsdóttir, Páll Óskar Hjálmtýsson och Sigtryggur Baldursson. Hera Björk, som representerade Island år 2010, är en av sändningens gästartister. Finalen börjar 21.30 svensk tid och går att se direkt över nätet hos RÚV.

Finalen har föregåtts av ivriga diskussioner om att bojkotta tävlingen i Baku. Den senaste tiden har flera larmrapporter kommit om kränkningar av de mänskliga rättigheterna på flera håll i Azerbajdzjan. Två som uppmanat RÚV att avstå från att skicka en isländsk representant till Eurovision Song Contest är schlagerlegendarerna Páll Óskar Hjálmtýsson och Stefán Hilmarsson.

Páll Óskar Hjálmtýsson vill att Island drar sig ur tävlingen eller att den som vinner den inhemska finalen avstår från att åka till Baku i protest mot de övergrepp som myndigheterna begår mot civilbefolkningen. Bland annat har människor tvingats flytta och deras hem jämnats med marken för att bygga en arena för Eurovision Song Contest. Stefán Hilmarsson föreslår i stället en nordisk melodifestival där även Färöarna ges en plats.

Kulturminister Katrín Jakobsdóttir har inte velat kommentera en eventuell isländsk bojkott av årets final av Eurovision Song Contest. Eftersom public service-bolaget RÚV är en självständig institution anser hon att det är upp till chefen Páll Magnússon att avgöra om Island ska delta i Baku.1. Greta Salóme, Heiða & Guðrún Árný: "Aldrei sleppir mér"
Stämsång som inte förmedlar någon direkt stämning. "Aldrei sleppir mér" är en fläskig kärleksballad om att se mot solen, inte frukta mörkret och sträcka ut handen som inte vinner många originalitetspoäng. Fin men sömnig inledning - som Greta Salóme även får avsluta eftersom hon är den enda artisten med två bidrag i finalen.2. Magni Ásgeirsson: "Hugarró"
Þórunn Erna Clausen skrev förra årets vinnare och Magni Ásgeirsson slutade tvåa i den isländska finalen. "Hugarró" är en finstämd och Meatloaf-bombastisk - jo, det låter som en motsägelse - rockballad om att finna sinnesfrid. Har hyggliga vinstchanser.3. Rósa Birgitta Ísfeld: "Stund með þér"
Sveinn Rúnar Sigurðsson och Þórunn Erna Clausen har lyckats få med två bidrag i finalen. Magni Ásgeirsson har säkerligen större chanser att vinna, men "Stund með þér" är den bättre låten. En egensinnig och jazzig sak med typiskt isländskt schlagersvärtade kanter. Rósa Birgitta Ísfeld, som till vardags sjunger i Feldberg, har dessutom en av tävlingens bästa röster.4. Simbi & Hrútspungarnir: "Hey"
Livet är svårt, vulkanutbrott knackar ständigt på dörren, bördan på axlarna känns övermäktig och det är vidrigt kallt. Så Simbi och hans fårtestiklar bekämpar den förbannelse som vilar över tillvaron genom en hyllningssång till rutten haj, jäst rocka och kvabbso. Och syrade fårtestiklar förstås. "Hey" är en udda fågel i finalen, tillräckligt udda för att ha en chans. Nog skulle den europeiska tv-publiken behöva en historieläxa om isländsk hungersnöd genom århundraden. Och en vinst skulle förmodligen också sätta myror i huvudet på upphovsmannen Magnús Hávarðarson. Att rabbla surmat är en sak på isländska, men inte fullt lika smidigt på engelska.5. Regína Ósk Óskarsdóttir: "Hjartað brennur"
Tillsammans med Magni Ásgeirsson tävlingens mest rutinerade artist. År 2008 representerade hon Island i den internationella finalen tillsammans med Friðrik Ómar Hjörleifsson i Euroband. "Hjartað brennur" är en svensk-isländsk komposition. Käck och refrängstark men småtråkig dussinschlager.6. Blár Ópal: "Stattu upp"
Blár Ópal är godiset som stoppades för att det innehöll kloroform. Gruppen med samma namn borde stoppas av helt andra skäl. "Stattu upp" är finalens hurtbulleflåsigaste och handklappskåtaste bidrag med genuint irriterande försök till fotbollsläktarrefränger, dagishouse och rappare så otajta att de skulle behöva inkontinensskydd.7. Greta Salóme & Jónsi: "Mundu eftir mér"
Greta Salóme Stefánsdóttir byter från vitt till svart och slår sig ihop med icke-Sigur Rós-Jónsi för ännu en högdramatisk kärlekssaga i makligt tempo. Bildspråket välter knappast någon ur tv-soffan. Dag ställs mot natt, dröm mot verklighet och zzzå vidare.