lördag 18 februari 2012

Hitler rasar mot de isländska konstnärslönernaI år får 217 islänningar konstnärslön från staten. Listan brukar alltid föranleda en debatt om det riktiga i att vissa kulturutövare får sin verksamhet finansierad av skattebetalarna. Antalet ansökningar överstiger alltid det antal som får bidraget. I år har diskussionen bland annat handlat om att den flitigt prisade barnboksförfattaren Þorgrímur Þráinsson länge förbigåtts. En av dem som ifrågasatt det beslutet är Kristín Steinsdóttir, ordförande för det isländska författarförbundet Rithöfundasamband Íslands, som i Morgunblaðið hävdar att Stjórn listamannalauna inte tar barnlitteraturen på allvar.

Nyligen gav sig tecknaren Hugleikur Dagsson in i debatten på sitt eget sätt - genom en egen textning av den vid det här laget flitigt nyttjade bunkerscenen från filmen Der Untergang. Adolf Hitler rasar den här gången mot påståenden om kulturens ekonomiska betydelse och uppmanar, efter att ha skickat ut alla som begriper sig på modern design eller läser böcker, utövarna att skaffa sig jobb som vanligt folk eftersom konst bara är för kärringar och bögar. För att lätta på trycket tänker han härja runt i tidningen DV:s kommentarsfält. Efter att ha sågat Sigur Rós, Múm och Björk som obegriplig sötslisksmörja börjar han mumla om sina egna erfarenheter som misslyckad konstnär.

Totalt får de 239 konstnärerna och grupperna dela på 1 600 månadslöner. Varje månadslön är 291 000 isländska kronor. Det lägsta stödet är resebidrag, det högsta konstnärslön i 24 månader.

Här kan du läsa mer om konstnärslönen och här se hela listan över årets mottagare.