måndag 13 februari 2012

Kommun vill köpa Grímsstaðir á Fjöllum åt Huang Nubo

Foto: Slysavarnafélagið Landsbjörg
Köpa marken av ägarna och sedan hyra ut den till den kinesiske investeraren Huang Nubo. Så vill kommunen Norðurþing gå runt inrikesminister Ögmundur Jónassons beslut att inte tillåta försäljningen av Grímsstaðir á Fjöllum och säkra mångmiljoninvesteringen i turistnäringen i regionen. Kommunchefen Bergur Elías Ágústsson befinner sig just nu i Peking för att diskutera frågan med Huang Nubo.

I november meddelade Ögmundur Jónasson att Huang Nubo inte beviljades något undantag från den lag som stoppar personer och företag utan hemvist i EES-området från att köpa fastigheter på Island. Han motiverade avslaget med att en försäljning av Grímsstaðir á Fjöllum skulle innebära att 0,3 procent av Island på ett bräde hamnade i kinesisk ägo. Ett sådant prejudikat skulle enligt inrikesministern i framtiden kunna visa sig ödesdigert.

Huang Nubo hade då redan gjort klart om att för 800 miljoner isländska kronor köpa 72 procent av Grímsstaðir á Fjöllum. Staten äger 25 procent av marken och andra privatpersoner 3 procent.

Ögmundur Jónassons beslut splittrade inte bara regeringen. I regionen var besvikelsen stor. Sedan dess har det pågått vissa förhandlingar om att i stället låta Huang Nubo arrendera marken. Hans planer för Grímsstaðir á Fjöllum omfattar bland annat ett lyxhotell med 100 rum, golfbana, flygfält, spa och ridhus.

Huang Nubo sade sig först ha gett upp planerna på Island, men det dröjde inte länge innan han på nytt gav sig in i leken. Han har ansökt om att ändå få bygga hotellet på Grímsstaðir á Fjöllum och hänvisat till en årsgammal lag som säger att vissa av markägarnas rättigheter kan avtalas bort om det gäller satsningar av stor vikt för näringslivet. Sådana tillstånd har enligt Vísir hittills givits Becromal i Akureyri, Thorsil i Húsavík, kiselanläggningen i Helguvík och Verne Holdings datacenter i Keflavík.

Den som fattar beslut är näringsminister Katrín Júlíusdóttir, som är positiv till Huang Nubos planer. Enligt Vísir är det på hennes inrådan som Huang Nubo ansökt om ett nytt undantag. Ögmundur Jónasson vill dock inte bli rundad i frågan, och menar att om det gäller ett arrende på minst tre år måste det ändå godkännas av inrikesdepartementet.

Affären kan även stranda på grund av att den kan beskrivas som en riskabel investering. I så fall måste riskerna för kommunens ekonomi prövas innan den kan genomföras. Kommunernas möjligheter att gå i borgen för lån har också begränsats efter finanskrisen, skriver Morgunblaðið.

Kommunen Norðurþing prövar nu ytterligare en väg för att kunna förverkliga affären. Tanken är att kommunen ska köpa marken och i sin tur arrendera den till Huang Nubo. Köpet ska finansieras med ett lån från Huang Nubo, och den hyra han betalar ska gå till att betala av lånet, rapporterar Vísir.

Kommunchefen Bergur Elías Ágústsson och Halldór Jóhannsson, Huang Nubos representant på Island, befinner sig i Kina för att diskutera möjligheterna med den kinesiske investeraren. Bergur Elías Ágústsson säger i Fréttablaðið att han inte tror på något definitivt avgörande under besöket:
"Jag tror inte på något resultat under resan, eftersom något sådant aldrig skulle ske utan samarbete mellan myndigheter och de som frågan berör. Förhoppningsvis kommer det att komma fram till en färdriktningsvisare."
Gunnlaugur Stefánsson, kommunstyrelsens ordförande, säger i Morgunblaðið att Bergur Elías Ágústsson och Halldór Jóhannsson reser på kommunens uppdrag:
"Detta är vårt försök att få hit denna investering i detta område och vi anstränger oss därför."
Ögmundur Jónassons förhoppning är att ödemarkerna så småningom ska nationaliseras och därmed hamna under statlig kontroll. Han säger till RÚV att han hoppas att de som nu arbetar för att Huang Nubos planer ska bli verklighet inte bara tänker på pengar:
"Men jag hoppas att man inte försöker gå in bakvägen med ägandet eller motsvarigheten till ägandet till landets ödemarker. Jag tänker tillåta mig att säga ett varningens ord vad gäller detta och påminna om att kullösningar, vare sig det gäller i arbetsmarknadsfrågor eller annat, har visat sig vara opålitliga och inte varaktiga eftersom kulor har haft en tendens att explodera. ... Vi måste bara vara försiktiga och inte ha solen i ögonen när det viftas med stora förmögenheter framför oss."
Här kan du läsa mer om Grímsstaðir á Fjöllum.