onsdag 29 februari 2012

Polischef: Politiker ledde demonstrationer vid alltinget

Demonstrationerna utanför alltinget styrdes av folkvalda politiker. Det hävdar polischefen Geir Jón Þórisson som pekar ut alltingspolitiker som arkitekter bakom protesterna. Sedan tidigare har ledamöter från Framstegspartiet krävt en utredning av händelserna - i motionen riktas misstankarna mot Gröna vänsterns Álfheiður Ingadóttir och Steingrímur J. Sigfússon.

När alltinget den 20 januari 2009 återsamlades efter juluppehållet möttes ledamöterna av de dittills mest omfattande demonstrationerna. Tusentals islänningar samlades på Austurvöllur i Reykjavík för att visa sitt missnöje med de folkvalda.

På kvällen tog protesterna en ny vändning. Enstaka demonstranter började rikta sin ilska mot polisen. Vissa kastade gatsten mot de poliser som stod vakt utanför alltinget. Totalt skadades nio poliser - ingen av dem allvarligt - under demonstrationerna.

Så småningom blev stämningen mindre fientlig. Demonstranter som inte ville bruka våld omringade polisen för att skydda dem från stenkastarna. Poliser bjöds på kaffe och choklad av dem som ville visa sitt missnöje med de folkvalda. Protesterna blev åter fredliga.

Polischefen Geir Jón Þórisson beskriver i Vísir demonstranternas agerande som avgörande. Genom att skydda polisen förhindrade de att protesterna spårade ur:
"Polisen var inte i någon konflikt med politikerna. Vi försvarade deras arbetsplats så att de kunde utföra sitt arbete. ... Det var en världshändelse natten mot den 21 januari år 2009 när en viss grupp av demonstranter ställde sig framför poliserna och skyddade dem. Det har aldrig tidigare hänt i världen. Folket hade bara fått nog. Där skapades denna orange revolution där demonstranter som är emot våld hade inverkan på de människor som tänkte fortsätta att kasta sten på polisen. Detta kunde ha gått mycket värre."
Geir Jón Þórisson arbetar just nu med en rapport om händelserna. Han hävdar att han har fått bekräftat att vissa alltingsledamöter hade direktkontakt med demonstranter och att de ska ha styrt protesterna. Detta säger han sig själv tillsammans med andra poliser på plats ha märkt genom att följa deras rörelser.

Rapporten ska bli klar i vår och han tänker inte gå ut med några namn innan dess. Geir Jón Þórisson, som är på väg bort från jobbet och har aviserat att han tänker kandidera till posten som vice ordförande för Självständighetspartiet, får dock kritik för sina uttalanden. Hörður Torfason, Illugi Jökulsson och Lára Hanna Einarsdóttir, som samtliga tre var ledande gestalter under protesterna, anklagar enligt DV Geir Jón Þórisson för att ljuga. Ingen av dem säger sig ha haft någon kontakt eller låtit sig styras av andra, och detsamma sägs gälla samtliga demonstrationer. Geir Jón Þórisson får också frågan om hans utsagor nu har påverkats av hans sikte på en politisk karriär.

Det är inte första gången som berättelser om aktivt deltagande från alltingsledamöter cirkulerar. I alltinget har framstegspartisterna Gunnar Bragi Sveinsson, Vigdís Hauksdóttir och Sigurður Ingi Jóhannsson lagt en motion med krav på utredning om folkvalda bidrog till att styra protesterna. I förslaget hävdas bland annat att politiker verkar ha uppmuntrat och dirigerat demonstranterna genom telefonsamtal och sms.

I motionen nämns inga namn, men de två som indirekt pekas ut är Gröna vänsterns Álfheiður Ingadóttir och Steingrímur J. Sigfússon. Bägge har tidigare förnekat att de skulle haft sådan kontakt med demonstranterna.

När Geir Jón Þórissons påståenden debatterades i alltinget under de senaste dagarna var stämningen hätsk. Steingrímur J. Sigfússon sade att han ringt ett enda samtal - till sin son som var en av demonstranterna på torget. Tillsammans med Álfheiður Ingadóttir krävde han också att Geir Jón Þórisson presenterade bevis för sina anklagelser.

När Självständighetspartiets Jón Gunnarsson tog upp saken i alltinget i går uppmanade Álfheiður Ingadóttir honom att sluta ljuga. Rörelsens Þór Saari hävdade att Jón Gunnarsson bara var en dålig förlorare eftersom han tillhörde det parti som förlorade makten på grund av protesterna.

Inrikesminister Ögmundur Jónasson säger till Smugan att Geir Jón Þórisson lämnat sanningen bakom sig när han blev aktiv inom Självständighetspartiet. Morgunblaðiðs chefredaktör Davíð Oddsson, som sparkades från jobbet som centralbankschef i kölvattnet efter protesterna, hävdar i sin tur i en ledare att RÚV och 365-koncernens medier om att ha uppmuntrat och sporrat demonstranterna, rapporterar Eyjan.

Här kan du läsa mer om det politiska läget på Island.