tisdag 27 mars 2012

Åklagare utreder aktieköp för miljarder i Landsbanki

Fyra dagar före Landsbanki kollapsade köpte den finske affärsmannen Ari Salmivuori in sig i banken. Aktieköpet på 3,8 miljarder isländska kronor finansierades genom lån från just Landsbanki. Åklagare utreder nu affären. Aktuella brottsrubriceringar är trolöshet mot huvudman och marknadsmissbruk.

Nyligen åtalades fyra Kaupþing-toppar för att i september 2008 ha ordnat så att en qatarisk shejk köpte 5 procent av aktierna i banken. Affären finansierades med lån från Kaupþing och med aktierna som enda säkerhet. Utåt framställdes det dock som att shejken gick in som storägare för att han trodde på banken. I själva verket riskerade han inte en enda krona och fick dessutom ersättning för besväret.

Kaupþing-topparna misstänks nu för trolöshet mot huvudman och marknadsmissbruk. Åklagare utreder nu en liknande affär inom Landsbanki.

Den 3 oktober 2008, bara fyra dagar innan Landsbanki gick omkull och togs över av staten, köpte den finske investeraren Ari Salmivuori aktier i banken till ett värde av 3,8 miljarder isländska kronor. Affären slussades genom offshorebolaget Azalea Resources Limited och finansierades genom ett lån från Landsbanki.

Affären utreds nu av åklagare. Storägaren Björgólfur Thor Björgólfsson förhördes enligt DV i förra veckan om aktieköpet. Han hördes som vittne och inte som misstänkt.

Om utredningen skulle leda till åtal är marknadsmissbruk och trolöshet mot huvudman de mest sannolika brottsrubriceringarna. Det är inte känt om någon delgivits misstanke om brott i samband med affären. Värt att notera är att i Kaupþing-affären åtalades inte aktieköparen, utan enbart personer i eller med koppling till bankens ledning.

Ari Salmivuori hade under flera år gemensamma affärer med Björgólfur Thor Björgólfsson. Bägge investerade i telekombolaget Elisa och idrottsjätten Amer Sports. Ari Salmivuori var också en av de 130 gästerna på Björgólfur Thor Björgólfssons beryktade fyrtioårsfest på Jamaica år 2007 där rapparen 50 Cent svarade för underhållningen.

Här kan du läsa mer om åtalet mot Kaupþing-topparna.