söndag 4 mars 2012

Cyklar från Island till Kina

Närmare ett år på vägarna genom 21 länder och med 19 000 kilometer vid styret. Símon Halldórsson tänker helt ensam cykla från Island till Kina. Han ger sig av i slutet på mars - och går resan riktigt bra är han framme runt nyår. Förberedelserna har pågått i två år.

I slutet av mars sätter sig Símon Halldórsson på cykeln utanför hemmet i Hafnarfjörður. Den första etappen går norrut till Seyðisfjörður och färjan Norræna via Akureyri. Han anländer några dagar senare i Danmark, trampar vidare genom bland annat Tyskland och Polen för att så småningom ta vägen över Turkiet in i Asien. Innan han når målet, Kinas gräns mot Vietnam, kommer Símon Halldórsson att ha passerat 21 länder, däribland Iran, Turkmenistan och Kirgizistan.

Símon Halldórsson berättar för Fréttablaðið att han har planerat resan i två år, men att drömmen har funnits betydligt längre än så:
"Jag räknar med att detta tar omkring tio månader upp till ett år. ... Enligt planen kommer jag att åka genom 21 länder."
För att spara pengar kommer Símon Halldórsson enligt Fréttablaðið så mycket som möjligt att sova i tält. Han genomför resan helt och hållet på egen hand:
"Det ger en stor frihet att vara själv, men samtidigt kan små saker som att gå in i en butik eller gå på toaletten bli komplicerade när det inte finns någon som kan passa utrustningen under tiden. Det finns dock många som har genomfört liknande resor ensamma, och jag känner inte till något exempel på att människor har förlorat sin utrustning."
På Símon Halldórssons blogg kan du följa förberedelserna och även resan när han väl gett sig av.