onsdag 7 mars 2012

Ex-minister fälls för ärekränkning av affärsman

Björn Bjarnason pekade felaktigt ut Jón Ásgeir Jóhannesson som dömd för förskingring. Men affärsmannen hade bara fällts för bokföringsbrott och valde att stämma den tidigare justitieministern. I går föll domen. Björn Bjarnason ska betala Jón Ásgeir Jóhannesson 200 000 isländska kronor i skadestånd och dessutom betala lika mycket för att publicera domslutet i medierna.

Fejden mellan Jón Ásgeir Jóhannesson och Björn Bjarnason går långt tillbaka i tiden. När Baugur växte sig starkt och blev en stor aktör inom mediebranschen svarade statsminister Davíð Oddsson och justitieminister Björn Bjarnason med ett lagförslag om hinder mot ägarkoncentration.

Baugurs mediemakt pekades ut som ett hinder mot den fria åsiktsbildningen. Jón Ásgeir Jóhannesson hävdade däremot att Självständighetspartiet såg sig hotade av allt de inte kunde kontrollera till fullo. Den nya medielagen stoppades av Ólafur Ragnar Grímsson, den första gången någonsin som en isländsk president nekat att godkänna en lag. I stället för att utlysa en folkomröstning valde regeringen att skrota förslaget.

Fejden har även tidigare utspelat sig i domstolarna. När Jón Ásgeir Jóhannesson utreddes misstänkt för omfattande brottslighet hävdade han att myndigheternas jakt på honom var ett beställningsjobb från Självständighetspartiet och kretsen kring Davíð Oddsson. I slutändan fälldes han för bokföringsbrott.

Förra året gav Björn Bjarnason sin bild av fejden i boken Rosabaugur yfir Íslandi. Där pekades Jón Ásgeir Jóhannesson felaktigt ut som dömd för förskingring. Affärsmannen svarade med att hota med att dra Björn Bjarnason inför domstol om han inte bad om ursäkt. Björn Bjarnason rättade uppgifterna till kommande upplagor och medgav sitt misstag. Men han gjorde enligt Jón Ásgeir Jóhannesson inga ansträngningar för att få förlaget att dra in den redan tryckta upplagan, och valde därför ändå att stämma honom.

Héraðsdómur Reykjavíkur fastslår att påståendena i Rosabaugur yfir Íslandi både var felaktiga och kränkande för Jón Ásgeir Jóhannesson. Domen blir dock inte lika tuff som han hade hoppats. Jón Ásgeir Jóhannesson hade begärt ett skadestånd på en miljon isländska kronor, men får nöja sig med en femtedel. Björn Bjarnason ska också betala lika mycket för att trycka domen i olika medier. Han ska även betala 500 000 kronor i rättegångskostnader.

Björn Bjarnason tänker överklaga domen. Han skriver i ett blogginlägg att det är absurt att ersätta någon som har tillgång till massmedier för att köpa reklamutrymme. Björn Bjarnason hävdar vidare att den som har försökt rätta till ett misstag bör få ett lindrigare straff.

Varken Björn Bjarnason eller Jón Ásgeir Jóhannesson närvarade vid rättegången. Ex-ministerns advokat argumenterade i rätten för att affärsmannen på detta sätt försökte avskräcka andra och därmed förhindra all oönskad publicitet. Genom ständiga hot om stämningar skulle Jón Ásgeir Jóhannesson kunna undvika obehagliga frågor i massmedierna.

Här kan du läsa mer om Björn Bjarnason och Jón Ásgeir Jóhannesson, och här domen i sin helhet.