torsdag 8 mars 2012

Flygplatshangar kan bli båtmuseum i Reykhólar

Båtentusiaster i Reykhólar har köpt den gamla flygplatshangaren i Patreksfjörður. Planen är att flytta byggnaden 20 mil och förvandla den till ett båtmuseum. Den tilltänkta platsen är hamnen i Reykhólar.

Flygfältet i Patreksfjörður ligger på södra sidan fjorden ett par mil från tätorten. Bíldudalur är sedan länge den flygplats i regionen som myndigheterna satsat på eftersom den inte är lika väderkänslig. Någon reguljärtrafik har inte bedrivits från Patreksfjörður på årtionden.

Att flygplatsen i Patreksfjörður inte längre är prioriterad märks för den som kör förbi. Den gamla terminalbyggnaden och några andra mindre byggnader har flyttats till museet i närliggande Hnjótur vid Örlygshöfn, ljusen har plockats bort från asfaltsbanan och flygplatsen används nu endast för enstaka sjuktransporter samt privatflyg.

För några år sedan köpte Áhugamannafélag um Bátasafn Breiðafjarðar hangaren. Tanken var att riva den, transportera den de 20 milen österut till Reykhólar och där resa den på nytt som ett båtmuseum.

I Reykhólar i södra Västfjordarna finns i dag Hlunnindasýningin, en utställning om hur människorna utnyttjat regionens resurser, och det lilla båtmuseet Bátasafn Breiðafjarðar. Bägge är öppna under sommarmånaderna.

Tanken är nu att ett större båtmuseum ska byggas vid hamnen i Reykhólar. Hafliði Aðalsteinsson, ordförande för intresseföreningen, säger i Morgunblaðið att förslaget är att den gamla hangaren ska resas på ny mark som uppstod i samband med att nya erosionsskydd byggdes. Tankarna har fått ett positivt mottagande från lokalpolitikerna.

Reykhólar har dock redan fått ett tillskott på samlingsfronten. Tómas Sigurgeirsson och Svanhildur Sigurðardóttir donerade nyligen en samling på ett sjuttiotal fågelägg till Reykhólaskóli. Äggen tillhörde en släkting som började samla redan under 1940-talet. Samlingen är omfattande med tanke på att antalet arter som häckar vid Breiðafjörður är 57, skriver Reykhólavefurinn.

Här kan du läsa mer om Reykhólar.