torsdag 22 mars 2012

Första kaninräkningen i Reykjavík

Den som har två långa öron, fyra tassar, en ullig svans och en förkärlek för att gnaga är just nu högvilt för isländska biologistudenter. Just nu genomförs den första kaninräkningen i Reykjavíks historia. Syftet är att ta reda på hur många kaniner som finns i kommunen, rapporterar Vísir.

Vid Rauðavatn, Rauðhólar, Elliðavatn, Elliðaárdalur och Öskjuhlíð har kaninen blivit en vanlig syn. Kaniner fanns inte på Island när öriket befolkades, utan började dyka upp i vilt tillstånd under 1970-talet sedan tamkaniner antingen släppts ut eller rymt.

I dag finns förvildade tamkaniner i bland annat Akureyri och Västmannaöarna. Men beståndet är i särklass störst i Reykjavík, där arten har blivit betydligt vanligare under de senaste åren. God tillgång till föda och få naturliga fiender har gjort att kaninerna har kunnat sprida sig. På många håll finns det också Reykjavíkbor som matar dem under vintermånaderna.

Nu ska kommunen för första gången försöka ta reda på hur många kaniner som finns i Reykjavík. Arnór Sigfússon, avdelningschef vid Verkís, säger till Vísir att kaninen i dag inte ställer till med några större besvär, men om beståndet fortsätter att växa i samma raska takt skulle det kunna leda till skador på träd, buskar och blommor. Räkningen utförs av biologistudenter under gryningstimmarna:
"De går bara lugnt i gryningen med ficklampor och räknar de kaniner som kommer i deras väg och markerar dem på kartor. Av detta räknar vi så ut hur stort antalet är på varje kilometer."
Kaninräkningen började i förra veckan. Anledningen till att den sker just i mars är att beståndet nu tros vara som lägst:
"Nu har vintern minskat beståndet och de har ännu inte börjat föröka sig, men det kommer snart. Detta är den tid som vi vill se hur mycket det finns av dem."
Här kan du läsa mer om kaniner på Island.