Herdís Þorgeirsdóttir utmanar Ólafur Ragnar Grímsson om presidentämbetet. Den meriterade juristen meddelade i går att hon vill bli Islands nya statschef. Hon beskrev kandidaturen som ett demokratiskt experiment - om det går att på allvar utmana en sittande president och dessutom göra det utan den ekonomiska uppbackning som Ólafur Ragnar Grímsson har.
Två av tre väljare vill att Island får en ny president i sommar. Men de två kandidater som hittills anmält sig, Jón Lárusson och Ástþór Magnússon, tycks inte ha några realistiska möjligheter att kunna utmana Ólafur Ragnar Grímsson. Folkets favoritkandidater, Þóra Arnórsdóttir, Elín Hirst och Salvör Nordal, har ännu inte lämnat något besked.
I veckan anmälde sig ytterligare en kandidat, 40-årige Hannes Bjarnason från Eyhildarholt mellan Varmahlíð och Sauðárkrókur men för tillfället bosatt i Norge. Han säger till Feykir att han vill "lägga handen på plogen" för att bidra till att förbättra det samhälle som fostrat honom. Under våren har han planerat in kampanjmöten på ett sextiotal platser över hela landet.
En annan som överväger att kandidera är Kristín Ingólfsdóttir, rektor för Háskóli Íslands. Hennes namn har under en längre tid förekommit i spekulationerna. Efter den opinionsmätning som visade att två tredjedelar föredrar än annan president än Ólafur Ragnar Grímsson lanserades hon som en kandidat av bekanta och andra. Kristín Ingólfsdóttir säger till Morgunblaðið att hon ska fundera igenom saken och lämna ett besked så snart som möjligt.
Herdís Þorgeirsdóttir är den första tunga utmanaren som anmäler sig. Hon är 58 år, professor i juridik vid Háskólinn á Bifröst med mänskliga rättigheter som expertområde, har även en examen i statsvetenskap, har fyra barn, har studerat i USA, Storbritannien, Frankrike och Sverige, är verksam som advokat och har utöver många förtroendeuppdrag även arbetat för Europarådet och EU när det gäller frågor om arbetsrätt, jämställdhet och mänskliga rättigheter. Hon tog beslutet eftersom hon kände ett starkt stöd för att kandidera.
Herdís Þorgeirsdóttir kritiserade nyligen en statsvetare som gick ut och menade att Ólafur Ragnar Grímsson borde få fortsätta utan omval. Det skulle nämligen bespara skattebetalarna kostnaderna för en valkampanj. När Herdís Þorgeirsdóttir vid en presskonferens i Reykjavík i går annonserade sin kandidatur sade hon att hon kommer att driva en lågbudgetkampanj. Hon menade att den snarast kommer att likna ett demokratiskt experiment genom att ställa frågan om det över huvud taget är möjligt att utmana en sittande president och dennes ekonomiska resurser.
Ledstjärnorna för Herdís Þorgeirsdóttirs kandidatur kommer att vara mänskliga rättigheter och aktiv demokrati. Hon uteslöt inte att hon skulle kunna komma att utnyttja möjligheten att inte godkänna lagar stiftade i alltinget, men sade att denna rättighet måste användas med varsamhet.
Herdís Þorgeirsdóttir är den hittills i särklass tuffaste utmanaren som har anmält sig. Med ett obefläckat rykte blir hon en naturlig motsats till Ólafur Ragnar Grímsson. Hos motståndarna är han en representant för den manliga kultur som orsakade finanskrisen. Ólafur Ragnar Grímsson är alltjämt mest populär bland män - kvinnor har vänt den sittande presidenten i betydligt större utsträckning.
Ólafur Ragnar Grímsson kan räkna med minst 30 procent av rösterna i sommarens presidentval. Han har en stabil väljarbas där inte bara män utan också personer bosatta på landsbygden, EU-motståndare och borgerliga väljare - i synnerhet framstegspartister - är överrepresenterade. Om han kan knipa ytterligare procent beror helt på konkurrensen.
Herdís Þorgeirsdóttir är en svår utmanare men inte alls lika tung som Þóra Arnórsdóttir. Programledaren åtnjuter stort förtroende och skulle dessutom innebära en rejäl föryngring - en småbarnsfamilj skulle i så fall flytta in på Bessastaðir. Det är också ett generationsskifte som många vill se.
Hannes Bjarnason, Jón Lárusson och Ástþór Magnússon ser i dagsläget inte ut att kunna vinna annat än ströröster. Ju fler starka motkandidater, desto mer talar för Ólafur Ragnar Grímsson. Om alla förhandsfavoriterna - Þóra Arnórsdóttir, Elín Hirst och Salvör Nordal - också skulle ställa upp kommer de att kämpa om samma väljare. Då kan det räcka med Ólafur Ragnar Grímssons kärnväljare och ett resultat på runt 30 procent för att få nytt förtroende. Med bara en eller två tunga utmanare blir det betydligt tuffare.
Presidentvalet äger rum den 30 juni. Sista datumet för att anmäla en kandidatur är den 25 maj. Inrikesdepartementet ska enligt ett pressmeddelande därefter annonsera om vilka som ställer upp senast den 31 maj. Ólafur Ragnar Grímssons fjärde period löper ut den 31 juli.
Här kan du läsa mer om presidentvalet.
Foto: Háskólinn á Bifröst