lördag 24 mars 2012

Isländska feminister slutar raka sig i sympatiprotest

Kvinnor som väljer att inte raka sig ska inte behöva utsättas för kränkande kommentarer. Därför upphör nu medlemmarna i feministföreningen vid universitetet i Reykjavík att raka sig för att visa sympati med den svenska kvinna som hånades för sitt hår under armarna i samband med Melodifestivalen.

När tv-kamerorna svepte över publiken i Globen efter att Loreen vunnit årets upplaga av Melodifestivalen stannade de för någon sekund till vid en ung kvinna. Med armarna uppsträckta jublade hon åt vinnarlåten. Tv-kamerorna avslöjade att hon inte hade rakat sig under armarna, någon lade upp en bild på dem på Facebook och därefter hånades hon av tusentals användare.

Hår under armarna dömdes ut som äckligt och onaturligt. En utbredd åsikt var att kvinnor inte skulle ha hår någon annanstans än på huvudet.

Snart föddes en motreaktion. Under parollen Ta håret tillbaka uppmanades kvinnor att skicka in bilder på eget kroppshår.

Medlemmarna i Femínistafélag Háskóla Íslands slutar nu att raka sig i en sympatiåtgärd med den kvinna som i Sverige hängdes ut som onaturlig och äcklig och fördömer attackerna på henne. I ett uttalande som Smugan tagit del av vill de också se en debatt på Island om kroppsbehåring. Föreningen skriver att det måste vara upp till var och en att raka sig eller inte, och att det valet måste respekteras och inte får vara skäl till mobbning eller hån.

Femínistafélag Háskóla Íslands säger även att en kvinna inte blir mindre naturlig av att inte raka sig. Medlemmarna är också mycket kritiska mot att en enskild kvinnas kropp över huvud taget blir föremål för andras olustkänslor.