fredag 9 mars 2012

Kaupþing stämmer shejk för miljonlån

Mohammed Bin Khalifa Al-Thani stäms på 50 miljoner dollar. Den qatariske shejken fick lånet från Kaupþing i september 2008 för att gå in som aktieägare i banken. I veckan inleddes rättsprocessen mot fyra Kaupþing-toppar som var inblandade i affären. Ingen av dem var på plats i Héraðsdómur Reykjavík.

I onsdags inleddes rättsprocessen mot Hreiðar Már Sigurðsson, Sigurður Einarsson, Magnús Guðmundsson och Ólafur Ólafsson. De står åtalade för marknadsmissbruk och trolöshet mot huvudman för sitt agerande när Mohammed Bin Khalifa Al-Thani i slutet av september 2008 köpte 5,01 procent av aktierna i Kaupþing.

Då framställde banken affären som om en stark investerare gick in med egna pengar eftersom han trodde på Kaupþing, dess affärsmetoder och ledning. Senare visade det sig att Mohammed Bin Khalifa Al-Thani inte riskerade något med affären. Aktieköpet finansierades genom lån från Kaupþing med just aktierna som enda säkerhet.

Ingen av de åtalade närvarade när rättsprocessen inleddes i onsdags. De inledande förhandlingarna strandade på en diskussion om försvaret skulle få allt material utlämnat även i digital form, något som åklagarsidan var emot eftersom det skulle innebära en risk att inspelade förhör från utredningen läcktes till nätet eller medierna.

Rättsprocessen fortsätter preliminärt i Héraðsdómur Reykjavík den 29 mars. Då ska alla fyra åtalade vara närvarande.

Kaupþing stämmer nu Mohammed Bin Khalifa Al-Thani på 50 miljoner dollar för sin roll i aktieaffären. Summan är densamma som det lån som banken betalade ut till ett av den qatariske shejkens bolag, rapporterar Viðskiptablaðið.

Lånet betalades ut den 19 september och förlängdes strax därpå. Lånet användes i sin tur för att betala ett lån från investeraren Ólafur Ólafsson.

Affären behandlas i den parlamentariska kriskommissionens utredning. Där ställs frågan varför ett bolag ägt av Ólafur Ólafsson i sin tur är delaktig i att betala som shejken tagit. Utredarnas slutsats är att Ólafur Ólafsson varit inblandad i affären men utan att vilja skylta med det.

Processen mot Mohammed Bin Khalifa Al-Thani kommer att drivas inför isländska domstolar.

Här kan du läsa mer om åtalet mot Kaupþing-topparna.