torsdag 15 mars 2012

Knapp majoritet för rättegång mot Geir H. Haarde

43 procent av islänningarna tyckte att det var riktigt av alltinget att inte ta upp åtalet mot Geir H. Haarde till en ny debatt. 41 procent var däremot missnöjda med beslutet. Som väntat var missnöjet störst bland Självständighetspartiets sympatisörer. Det visar en gallupmätning utförd på uppdrag av RÚV.

Några dagar före jul släppte Självständighetspartiets ledare Bjarni Benediktsson en politisk bomb i alltinget: Ett förslag om att riva upp åtalet mot förre statsministern och partikamraten Geir H. Haarde. Det väckte oro i synnerhet inom Socialdemokraterna och Gröna vänstern. I dag har nämligen tillräckligt många bytt åsikt för att det inte skulle finnas en majoritet för att åtala regeringschefen.

Länge såg det ut som om regeringen med stöd av Rörelsen skulle försöka begrava förslaget i nämnden, men bara fyra dagar innan rättegångens början röstade en knapp majoritet i alltinget för att inte behandla Bjarni Benediktssons förslag. Även om det inte finns en majoritet för åtalsbeslutet i sig, fanns det alltså en majoritet för att inte på nytt ta ställning till saken.

En knapp övervikt, 43 procent, anser att beslutet var rätt. 41 procent tycker däremot att utgången var en besvikelse medan 16 procent varken är nöjda eller missnöjda med beslutet. Besvikelsen var störst hos Självständighetspartiets väljare, medan Gröna vänsterns anhängare var mest positiva.

Här kan du läsa mer om rättegången mot Geir H. Haarde.