söndag 18 mars 2012

Rekordvarmt på Island under februari

Sällan har vädret varit så milt på Island under februari som i år. I öster uppmättes sommartemperaturer och i Egilsstaðir har månaden aldrig varit varmare. På många håll var februari också ovanligt nederbördsrik. Det uppger Veðurstofa Íslands.

Den första halvan av februari bjöd på för årstiden ovanligt milt väder. Den varmaste dagen var den 14 februari. Då noterades 14,8 grader vid Teigarhorn, 14,1 grader i Fáskrúðsfjörður och 13,6 grader i Grundarfjörður.

Under de 14 första dagarna i februari var genomsnittstemperaturen i Akureyri 4 grader, 6,4 grader över medelvärdet, och i Reykjavík 3,4 grader, vilket är 3,8 grader över snittet. Riktigt så varmt var det inte i hela landet under andra halvan av februari, men tillräckligt för ett nytt värmerekord i Egilsstaðir.

Varmast under februari var det dock åter på Surtsey, 4,6 grader. I centrala Heimaey var det liksom i Kvísker 4,1 grader. Månadens lägsta snittemperatur, -4 grader, uppmättes vid Þverfjall. I befolkade områden var det kallast vid Svartárkot, -1 grad.

I Reykjavík var medeltemperaturen under februari i snitt 2,6 grader (plus 2,2 grader över medelvärdet), Stykkishólmur 2 grader (+2,7), Bolungarvík 1,4 grader (+2,4), Akureyri 2,3 grader (+3,8), Egilsstaðir 2,5 grader (+4,4), Dalatangi 3,8 grader (+3,2), Teigarhorn 3,4 grader (+3,1), Höfn 3,7 grader (+3,1), Kirkjubæjarklaustur 2 grader (+1,8), Stórhöfði på Hemön 3,6 grader (+1,6) och Hveravellir -2,4 grader (+3,6).

Februari var inte bara ovanligt varm utan på sina håll också ovanligt blöt. I Reykjavík föll 135 millimeter nederbörd, vilket är 90 procent mer än normalt. Bara en av månadens dagar var fri från nederbörd. Sett till genomsnittet har Reykjavík redan efter januari och februari fått en tredjedel av den normala mängden nederbörd. Över hela landet föll mer regn än snö.

De hårdaste vindarna, 33,7 meter i sekunden, uppmättes på Gagnheiði den 14 februari. I byarna ökade dock vindstyrkan till 55,4 meter i sekunden den 2 februari i Miðfitjahóll vid Skarðsheiði.

I Reykjavík noterades under februari 37,1 soltimmar, vilket är 15 färre än vanligt. Så sällan har inte solen setts till på sju år. I Akureyri registrerades 38,6 soltimmar, två över medelvärdet.

I delar av norra Europa var både delar av januari och februari ovanligt kalla. Det kan ha fått sällsynta gäster att hitta till Island i större utsträckning än vanligt. I Laugardalur i Reykjavík observerades inte mindre än 18 ugglor vid ett och samma tillfälle - femton jordugglor, två hornugglor och en uggla som experterna enligt Vísir inte hann artbestämma. Det är första gången som hornugglor observeras i Laugardalur, och till skillnad från jordugglan - som är bofast - har den nyss börjat häcka på Island.

Biologen Kristinn Haukur Skarphéðinsson säger till Vísir att anledningen till att ugglorna slår sig ned just i Laugardalur är att där finns träd och tillgång till småfåglar, som de äter i större utsträckning än möss. Även för 30 år sedan inträffade något liknande då ugglor tros ha flugit över Atlanten till Island och tillfälligt tagit sin tillflykt just till Laugardalur. Kristinn Haukur Skarphéðinsson tror dock att den ökade närvaron är ett tecken på att allt fler ugglor blir bofasta på Island.

Här kan du läsa mer om vädret på Island.