fredag 20 april 2012

Ari Trausti Guðmundsson sjunde presidentkandidaten

Ari Trausti Guðmundsson ställer upp i sommarens presidentval. Han blir därmed den sjunde personen som siktar på att bli Islands nya statschef. 63-åringen är utbildad geolog, men är kanske mest känd som tv-meteorolog och författare.

I går meddelade Ari Trausti Guðmundsson under en pressträff i Reykjavík att han blir den sjunde personen som kandiderar till att bli Islands president. Beskedet kom sedan han i flera veckors tid i medierna sagt att han övervägt att ställa upp.

Ari Trausti Guðmundsson är geolog och har skrivit ett tjugotal böcker om den isländska naturen, geologi, vulkaner och glaciärer. Han har även gett ut flera romaner och diktsamlingar. Han har arbetat som programmakare vid RÚV och väderpresentatör hos Stöð 2. Ari Trausti Guðmundsson har fått pris för sitt arbete med att förmedla vetenskap och forskningsrön till allmänheten.

63-åringen är född i Reykjavík, är gift och har tre barn. Han är lillebror till konstnären Guðmundur Guðmundsson, mer känd som Erró.

Mellan 1973 och 1979 var Ari Trausti Guðmundsson ordförande för Einingarsamtök kommúnista, ett kommunistiskt parti som tog ställning mot både Kinas och USA:s imperialism. Han blev politiskt aktiv under studietiden i Norge, dit han kom 1968. Einingarsamtök kommúnista var närmast att betrakta som ett syskon till norska Arbeidernes kommunistparti. De maoistiska islänningarna såg landets andra kommunistpartier som revisionister och förespråkade lojalitet med Kina ända tills det år 1978 skar sig mellan supermakten och Albanien, då Kina upprättade diplomatiska förbindelser med USA.

År 1979 försökte Einingarsamtök kommúnista och Kommúnistaflokkur Íslands få falangstriderna på vänsterkanten att upphöra. Många medlemmar, så småningom även Ari Trausti Guðmundsson efter några år som ledare, valde dock att lämna politiken i samband med att det nya partiet Kommúnistasamtökin bildades. Partiet lades ned år 1985.

Vid en presskonferens i hemmet i Grafarvogur sade Ari Trausti Guðmundsson att han vill arbeta för ett samhälle som ska präglas av ansvar, jämlikhet, optimism och hederlighet. Han beskrev sin kampanj som en gräsrotskandidatur utan band till några politiska partier.

Þóra Arnórsdóttir och Ólafur Ragnar Grímsson är hittills de stora förhandsfavoriterna i presidentvalet, och Ari Trausti Guðmundssons kandidatur lär i praktiken sälla sig till skaran av statister i valkampanjen. Det är mer sannolikt att han plockar enstaka väljare från Ólafur Ragnar Grímsson än Þóra Arnórsdóttir.

Som alltingspolitiker var Ólafur Ragnar Grímsson en ensamvarg långt ut på vänsterkanten. När han valdes för första gången år 1996 bedrev näringslivstoppar en kampanj mot honom just med motiveringen att han var att betrakta som en kommunist. Det är dock en stämpel som försvunnit i takt med hans ivriga uppbackning av de affärsmän och bankirer som bidrog till att dra in Island i den ekonomiska krisen. Möjligen kan Ari Trausti Guðmundsson locka besvikna vänsterväljare - men de är förmodligen lätträknade.

Här kan du läsa mer om presidentvalet.