torsdag 12 april 2012

Arktis sista dagar med Ragnar AxelssonDe klimatförändringar som påverkar Island syns kanske allra bäst vid Kvísker. Den 9 juni 1934 fotograferades den då 12-årige Helgi Björnsson av sin bror Flosi. Bakom honom tornade de snötäckte glaciärerna och bergen upp sig, Breiðamerkurfjall, Fjallsjökull och Breiðamerkurjökull.

År 2011 återvände Helgi Björnsson till samma plats för att fotograferas av Ragnar Axelsson. Jöklarna har dragit sig tillbaka flera kilometer, mark som tidigare låg dold under djupa istäcken har blivit synlig.

Om uppvärmningen fortsätter kommer de sista glaciärerna att vara borta från Island någon gång mellan år 2150 och 2200. De sista som försvinner blir med all sannolikhet Vatnajökull - för att den är störst - och Drangajökull - för att den är nordligast belägen och närmast Grönland. Varje år smälter nu lika mycket jökelis som bildats under fem år.

Morgunblaðiðs fotograf Ragnar Axelsson - på Island mer känd som Rax - har under många år dokumenterat förändringarna i miljön både på Grönland och Island. I morgon kväll visas filmen Arktis sista dagar om och med Ragnar Axelsson och hans arbete.

Arktis sista dagar sänds i SVT2 i morgon fredag klockan 20.00. Programmet går i repris i samma kanal på söndag 12.30 och på onsdag 23.50.

Här kan du läsa mer om Ragnar Axelsson och de smältande glaciärerna.