onsdag 25 april 2012

Bombman vill bli Islands president

72-åringen planterade en bomb vid regeringshögkvarteret i Reykjavík med syftet att skicka tydliga politiska signaler till statsminister Jóhanna Sigurðardóttir. Nu siktar S. Valentínus Vagnsson på att ställa upp i presidentvalet. Han säger sig redan ha samlat in de underskrifter som krävs för att kandidera, skriver DV.

I slutet av januari i år exploderade en mindre sprängladdning utanför regeringsbyggnaden. Kvarteret spärrades av medan polisen undersökte bomben och de misstänkta föremål som lämnats på platsen. Ingen kom till skada, men smällen var tillräckligt kraftig för att polisen skulle inleda en omfattande utredning för att få tag på gärningsmannen.

Så småningom ledde spåren fram till S. Valentínus Vagnsson, en 72-åring bosatt i Reykjanesbær. Han erkände attentatet och berättade att det ursprungliga målet var Jóhanna Sigurðardóttirs bostad. När han inte kunde hitta statsministerns adress nöjde han sig med att låta bomben brisera utanför regeringens högkvarter.

Syftet med bomben var inte att skada, utan att väcka uppmärksamhet. I ett medföljande brev riktat till regeringen ska 72-åringen ha uppmanat politikerna till att dra tillbaka Islands ansökan om EU-medlemskap, utträde ur Schengenområdet, en översyn av EES-avtalet, ett nytt fiskekvotsystem samt åtgärder för att minska hushållens skuldbörda.

Nu siktar S. Valentínus Vagnsson på att bli den åttonde personen att kandidera till sommarens presidentval. Han säger till DV att han redan har samlat ihop 2 764 underskrifter - för att få ställa upp krävs 1 500 namn. Hans bror bekräftar för tidningen att namninsamlingen faktiskt ägt rum.

Som 72-åring skulle S. Valentínus Vagnsson bli den äldsta av de presidentkandidater som hittills anmält sig. Han är dock övertygad om att han har mycket att ge och skulle kunna bli en enande kraft för det isländska folket:
"Jag är pigg som en mört. ... Jag är en rättrådig och bestämd man."
Liksom den sittande presidenten Ólafur Ragnar Grímsson kan S. Valentínus Vagnsson tänka sig att utnyttja lagutrymmet som ger statschefen möjlighet att stoppa beslut klubbade i alltinget. Han skulle använda detta instrument på ett liknande sätt - om tillräckligt många islänningar sätter sig på tvären mot en lag beslutad av parlamentet är han beredd att låta frågan gå till en folkomröstning.

S. Valentínus Vagnsson har dock enligt DV ännu inte fattat något definitivt beslut om att kandidera. Inom de närmaste dagarna tänker han kalla till en presskonferens och meddela om han verkligen ställer upp.

Här kan du läsa mer om S. Valentínus Vagnsson och Reykjavíkbomben.