måndag 16 april 2012

Dött lopp mellan Þóra och Ólafur Ragnar i presidentvalet

Foto: Pressbild
Þóra Arnórsdóttir och Ólafur Ragnar Grímsson gör upp om vem som blir Islands president för de kommande fyra åren. En opinionsmätning publicerad i Fréttablaðið visar att det är mycket jämnt mellan den sittande statschefen och huvudutmanaren. Övriga kandidater ser inte ut att ha någon som helst chans att närma sig de två storfavoriterna.

I väljarundersökningen har Þóra Arnórsdóttir stöd av 46,5 procent av islänningarna. Siffran för Ólafur Ragnar Grímsson är 46 procent.

Som väntat lockar de två kandidaterna olika väljargrupper. Ólafur Ragnar Grímsson har ett starkare stöd bland män och landsbygdsväljare. Þóra Arnórsdóttir är starkast bland kvinnor och i Reykjavíkområdet.

Hela 81 procent av Socialdemokraternas väljare föredrar Þóra Arnórsdóttir. Hos Gröna vänsterns sympatisörer är siffran 57,1 procent, hos Framstegspartiets 46 procent och hos Självständighetspartiets 33,3 procent.

Ólafur Ragnar Grímsson har tidigare haft flest anhängare inom Framstegspartiet. Den trenden är nu bruten. De flesta sympatisörerna återfinns i stället i Självständighetspartiets led, där 58,3 procent av de tillfrågade vill att den sittande presidenten får nytt förtroende. Hos Framstegspartiets väljare är siffran 50 procent, hos Gröna vänsterns 38,1 procent och hos Socialdemokraternas 19 procent.

De övriga fyra kandidaterna är i nuläget enbart statister i kampen om presidentposten. Herdís Þorgeirsdóttir har stöd av 2,9 procent, Ástþór Magnússon av 1,5 procent, Jón Lárusson av 1,2 procent och Hannes Bjarnason av 0,4 procent.

Herdís Þorgeirsdóttir har flest förespråkare inom Självständighetspartiet och Gröna vänstern. Ástþór Magnússon och Jón Lárusson har flest sympatisörer inom Framstegspartiet.

Grétar Þór Eyþórsson, professor i statsvetenskap vid Háskólinn á Akureyri, säger i Fréttablaðið att stödet för Þóra Arnórsdóttir är anmärkningsvärt stort - i synnerhet med tanke på att hon knappt inlett sin kampanj. Han tror också att polariseringen mellan henne och Ólafur Ragnar Grímsson gör att andra som alltjämt överväger att kandidera räds att ge sig in i kampen om ämbetet:
"Jag är inte säker på om det vore smakligt för andra att kasta sig in i detta slag. ... Jag är inte säker på att han [Ólafur Ragnar Grímsson] kommer att reagera på detta på ett eller annat sätt. Men han måste bli osäker, jag är övertygad om det, när läget är sådant långt före valet och valrörelsen egentligen inte har börjat. Detta kan leda till att han deltar mer i valrörelsen än han kanske hade tänkt sig."
Þóra Arnórsdóttir säger till Vísir att hon är "ödmjuk och tacksam" över det starka stödet.

I en undersökning utförd av Eyjan, där urvalet inte är representativt, har Þóra Arnórsdóttir stöd av 43,2 procent, Ólafur Ragnar Grímsson av 27,1 procent, Herdís Þorgeirsdóttir av 5,2 procent, Ástþór Magnússon av 1,4 procent, Hannes Bjarnason av 0,4 procent och Jón Lárusson av 0,2 procent.

Sista chansen att anmäla sin kandidatur är den 25 maj. Presidentvalet äger rum den 30 juni. Men på sina håll har smutskastningen redan börjat. Ástþór Magnússon anklagade nyligen både Ólafur Ragnar Grímsson och Þóra Arnórsdóttir för att vara köpta av näringslivet. Den senaste veckan har Svavar Halldórsson, Þóra Arnórsdóttirs sambo, också hamnat i centrum för ryktesspridning.

År 1993 dömdes Svavar Halldórsson för misshandel till två månaders villkorlig dom. I samband med ett krogbråk i Reykjavík slog han ut två tänder på en annan man. Han var då 23 år. I mejlet, som bland annat cirkulerar på Facebook och som DV tagit del av, påstås dessutom att offret ska ha fått så svåra skador att misshandeln bidragit till en degenerativ sjukdom. Svavar Halldórsson påstås dessutom ha struntat i att betala skadeståndet. Dessa påståenden är dock felaktiga.

Svavar Halldórsson säger till DV att han kom i kontakt med offret för många år sedan. Han bad då om ursäkt för det han gjort och var tacksam för att mannen accepterade ursäkten. Svavar Halldórsson beskriver misshandeln som det värsta han gjort i sitt liv. Om han kunde ta tillbaka denna stund av omdömeslöshet skulle han också göra detta.

I Fréttatíminn berättar Svavar Halldórsson att mannen som han misshandlade för 19 år sedan i dag är sjuk. Han har fått flera anonyma brev där brevskrivaren kopplar misshandeln till sjukdomen.

Kristín Ingólfsdóttir, rektor för Háskóli Íslands, har beslutat sig för att inte kandidera. Hon säger i ett uttalande att hon alltjämt har mycket ogjort inom universitetet och vill fortsätta att ta sig an dessa arbetsuppgifter. Geologen Ari Trausti Guðmundsson säger till Morgunblaðið att han meddelar om han ställer upp vid en presskonferens på torsdag.

Historikern Sigurður Gylfi Magnússon anser däremot att det är dags att skrota presidentämbetet. Han anser nämligen att Ólafur Ragnar Grímsson har förstört det för all framtid. Han säger till DV att Ólafur Ragnar Grímsson aldrig haft intresse för någon annan än sig själv - och därmed har splittrat folket och blivit en statschef vars enda syfte är att främja egna särintressen och politiska mål:
"I själva verket gav han de så kallade expansionsvikingarna ett slags legitimitet genom att länka dem till landets och folkets historia. Samtidigt bortsåg han från det faktum att här var internationella neo-kapitalister på färd som stal folks egendomar över hela världen. Det är svårt att ignorera detta. Det behövs inte mer än att hänvisa till den parlamentariska kriskommissionens rapport, som kommer till samma slutsats som jag, att Ólafur Ragnar verkligen förolämpade folk med sina argument och faktiskt bidrog till att dessa män nådde större framgång än de borde ha uppnått."
Här kan du läsa mer om presidentvalet.