tisdag 17 april 2012

Dränkte hunden bunden i bildäck - riskerar fängelse

Mannen band ihop hundens tassar, fäste ett rep i halsbandet och band ihop det med två bildäck på fälg. Sedan kastades hunden i vattnet från en bro nära Þingeyri. När rättegången inleds i dag riskerar 27-åringen fängelse i upp till två år och djurförbud för att ha tagit livet av Kolur genom att dränka hunden.

Den döda hunden hittades i vattnet vid hamnen i Þingeyri den 8 december förra året. Kroppen drogs upp ur fjorden av fiskare som hade varit ute med båten.

Händelsen väckte starka känslor i Þingeyri. Två dagar efter att hunden hittats hölls en minnesstund där ortsborna tände facklor till hundens minne.

Efter förhör erkände hunden Kolurs ägare, en 27-årig man bosatt i Þingeyri, att han tagit livet av djuret. Någon gång mellan den 5 och 8 december kastade han hunden i vattnet från en bro strax utanför Þingeyri.

Mannen hade då först bundit ihop hundens fram- och baktassar så att den inte skulle kunna simma eller ta sig loss. I halsbandet fäste han sedan ett rep som han band ihop med två bildäck av märket Federal Fermoza på aluminiumfälgar. Därefter kastade han Kolur i Dýrafjörðurs iskalla vatten.

Även om hunden tros ha drunknat ganska snabbt står det enligt åtalet klart att Kolur utsattes för fruktansvärda plågor under sina sista minuter i livet. Hunden tros ha drabbats av panik efter att ha slängts i havet utan några möjligheter att röra sig.

Rättegången mot 27-åringen inleds i dag i Héraðsdómur Vestfjarða i Ísafjörður. Brott mot djurskyddslagen kan ge upp till två års fängelse, men den vanligaste påföljden är böter. Åklagaren yrkar utöver straffrättslig påföljd även att mannen får djurförbud.

Isländsk lag föreskriver att veterinärer ska avliva husdjur om inte omständigheterna är sådana att en veterinär inte är tillgänglig och djuret drabbats av en akut sjukdom eller skada som orsakar stor smärta eller väntas ha dödlig utgång.

Här kan du läsa mer om hunden Kolurs öde.