måndag 9 april 2012

En av tolv Reykjavíkbor e-röstade om sin stadsdelValdeltagandet var bara 8,1 procent när Reykjavíkborna fick e-rösta om nysatsningar och underhåll i de egna stadsdelarna. Av de totalt 180 förslagen kommer 124 att genomföras i sommar. Arbetena kostar kommunen 300 miljoner isländska kronor.

För första gången folkomröstade Reykjavík nyligen över nätet om satsningar i kommunens tio stadsdelar. Bara var tolfte kommuninvånare deltog, vilket dock var någon procentenhet högre än när en liknande omröstning genomfördes för tre år sedan. Alla personer folkbokförda i Reykjavík fyllda 16 år hade rösträtt.

Det genomsnittliga valdeltagandet var enligt ett pressmeddelande 8,1 procent motsvarande 6 857 personer. I Grafarholt röstade 9,8 procent jämfört med bara 5,3 procent i Kjalarnes. Intresset var störst hos personer mellan 31 och 60 år.

Av de totalt 180 arbeten som Reykjavíkborna kunde välja mellan ska 124 genomföras under sommaren. Det gäller bland annat fler cykelställ, basketplaner, farthinder, parkbänkar och trottoarer, hundparker i centrum, Breiðholt och Laugardalur, julbelysning i Vesturbær samt havsbad och ny rutschkana vid Klébergslaug.

Kommunens informationschef, Bjarni Brynjólfsson, säger i Morgunblaðið att han är nöjd med det växande intresset och att fler e-omröstningar är att vänta:
"Jag räknar med att detta upplägg har kommit för att stanna."
För att uppmana Reykjavíkborna att rösta spelade borgmästaren Jón Gnarr in flera filmklipp med den motsträvige Þrándur.

Här kan du läsa mer om folkomröstningen.