söndag 1 april 2012

Här är årets isländska aprilskämt

Bild: Elko
Alldeles för många islänningar heter Guðmundur och Jón. Bristen på fantasi orsakar problem för folkbokföringen och namnen bör därför inte tillåtas om inte behovet är skriande. I stället godkänner Mannanafnanefnd färska namn som Vitlaus och Hungurlús.

Aprilskämt är lika mycket tradition på Island som i Sverige. Några av de större medierna brukar roa sig med att tipsa om något billigt men påhittat erbjudande för att lura intet ont anande islänningar till en plats där reportrarna ligger i bakhåll.

Skessuhorn berättar att Mannanafnanefnd, den instans som godkänner nya namn, nu uppmanar föräldrar att inte längre ge sina pojkar namnen Guðmundur och Jón. Det finns helt enkelt så många av dem att det ställer till problem för folkbokföringen.

Ett knippe nyligen godkända namn ger dock färska föräldrar valmöjligheter. Vid nämndens senaste möte fick förnamnen Hungurlús ('smula'), Hagla ('hagla'), Slésvík ('Slesvig'), Svaka ('vansinnigt' i positiv bemärkelse) och Hlébarða ('leopard') tummen upp tillsammans med mellannamnen Geirvarta ('bröstvårta'), Byssa ('bössa') och Skutla ('pingla'). Besluten väckte enligt Skessuhorn glädje hos de föräldrar som just ville ge sina döttrar namnen Hagla Byssa ('hagelbössa') och Svaka Skutla ('vansinnig pingla').

Samtidigt passade nämnden även på att godkänna förnamnen Hálfur ('halv'), Hrókur ('torn') och Snar ('hastig') och mellannamnen Lynur ('mjuk'), Fögnuður ('glädje') och Vitlaus ('dum'). Snart lär alltså Hrókur Fagnaðar ('festprisse'), Snar Vitlaus ('dum i huvudet') och Hálf Lynur ('halvmjuk, halverigerad') inta lekplatserna.

DV avslöjar att Sóley Tómasdóttir, kommunfullmäktigeledamot för Gröna vänstern i Reykjavík, står bakom planerna på en militant feministisk motståndsrörelse. Tillsammans med bland annat Hildur Lilliendahl och María Lilja Þrastardóttir har hon nu tröttnat på kommunpolitiken och tänker i stället ta till våld för att nå fram till målet om ett jämställt samhälle. Sóley Tómasdóttir säger till DV att hon är trött på att kallas radikal och extrem - men att hon nu bestämt sig för att leva upp till den beskrivningen, sätta hårt mot hårt och kämpa för feminismen med våld om så krävs. Nätverket går under namnet Samtök aðgerðarsinna gegn feðraveldi og fordómum ('Aktivistgruppen mot patriarkat och fördomar') och grundas formellt i Reykjavík i dag. På Knúz uppmanas alla intresserade att koma till det historiska första mötet.

Víkurfréttir meddelar att Vladimir Putin oväntat landade på flygplatsen i Keflavík i går. Den ryske ledaren var på väg till USA för ett toppmöte när planet fick tekniska problem och därför i stället gick ner på Island. Tillsammans med ett sällskap på omkring 50 personer tillbringade han natten på hotell i Keflavík.

USA och Ryssland fattade snabbt beslut om att flytta toppmötet till Island. Under kvällen landade en amerikansk delegation i Keflavík. Dagens överläggningar äger rum vid Blå lagunen.

Reykjavíks kommun informerar invånarna om att en säl lyckats ta sig till Tjörnin. Den ska ha simmat till sjön från havet genom diken. Borgmästaren Jón Gnarr menar att sälens ankomst är en god nyhet eftersom det länge funnits frågetecken kring livsvillkoren för de djur som lever vid Tjörnin. Förhoppningen är att sälen ska få föda genom att fisk hittar till Tjörnin genom samma diken som sälen gjorde. Annars lovar Jón Gnarr att den ska matas med lodda - och sälen sägs heller inte backa för att käka upp en och annan and.

Vísir har en annan förklaring till sälens plötsliga ankomst i Tjörnin. Biologen Tómas Óskar Guðjónsson hävdar att den stulits från familjeparken i Laugardalur under natten och transporterats till sjön.

Morgunblaðið låter läsarna rösta på sin favoritkandidat att pryda den kommande 10 000-kronorssedeln. Åtta kandidater finns att välja mellan - men oavsett vem som får rösten är det chefredaktören och förre centralbankschefen Davíð Oddssons nuna som dyker upp på sedeln. Det mest populära valet är Vigdís Finnbogadóttir följd av Halldór Laxness, Jónas Hallgrímsson, Davíð Oddsson, Steinn Steinarr, Ólafur Ragnar Grímsson och Hannes Hafstein, skriver Morgunblaðið.

Bæjarins Besta rapporterar att skådespelaren Viggo Mortensen besöker Västfjordarna under påskveckan. Elfar Logi Hannesson, som arrangerar enmansteaterfestivalen Act Alone i Suðureyri, sprang på Hollywoodstjärnan och undrade mest på skämt om han inte ville delta. Viggo Mortensen tackade oväntat ja och dyker nu åter upp i Ísafjörður i augusti.

Bæjarins Besta skriver även att ett spöke fastnat på bild i ett av rummen på Hótel Núpur utanför Þingeyri. Det rör sig enligt hotellchefen Sigurður Arnfjörð Helgason om en butter typ som inte brukar vara särskilt villig att släppa in gäster i rummet utan helst vill läsa Morgunblaðið ifred. Hotellet har under en längre tid fått klagomål om spöket men detta är första beviset för att det faktiskt existerar.

Sunnlenska uppmanar fågelentusiaster att finkamma trakterna öster om Vík í Mýrdal under helgen. Där sågs nämligen nyligen en sällsynt zebrasvan. Arten sägs vara avkomma till en svart svan och en vit sångsvan. Det är första gången som zebrasvanen observeras på Island - även om Baggalútur hittade en i Tjörnin i Reykjavík för exakt ett år sedan.

Sunnlenska berättar dessutom att Selfoss kan få förstärkning av Robbie Fowler lagom till avsparken i fotbollens högsta liga. Den tidigare landslagsmannens stjärna har dock varit på nedåtgående under en längre tid, men han väljer nu Selfoss för att ladda inför en comeback.

Vikudagur lockar också med celebert besök. Ingen mindre än drottning Elizabeth II landar på flygplatsen i Akureyri på väg mot Japan. För att stärka sig under uppehållet har hennes sällskap lämnat in en beställning på 56 portioner köttsoppa till flygplatsfiket.

640.is inbjuder alla intresserade - i synnerhet arbetslösa - till Húsavík för att närvara när den kinesiske investeraren Huang Nubo skriver under ett hyresavtal om Grímsstaðir á Fjöllum. Alltsammans tolkas från kinesiska till isländska av förre kommunchefen Tryggvi Harðarson, som gått och lärt sig språket.

Feykir kommer med det smått sensationella beskedet att en handskrift som grävdes upp vid Skagafjörður förra året visar sig kasta nytt ljus över Gaukur Trandilsson, mer känd som Gaukur á Stöng. Texten fyller inte bara det historiska glappet i sagornas historieskrivning - texten är heller inte skriven på kalvskinn, vilket måste sägas vara unikt.

Smugan berättar att RÚV-chefen Páll Magnússon tänker ställa upp i sommarens presidentval, något som ställer till med interna problem eftersom programledaren Þóra Arnórsdóttir redan överväger att kandidera. Det gör att både hon och maken Svavar Halldórsson inte skulle kunna rapportera om valkampanjen. Páll Magnússon ska dock vara beredd att själv agera nyhetsuppläsare - även om han skulle vinna presidentvalet. Hjärnan bakom kandidaturen är Decode-chefen Kári Stefánsson.

Strandir.is uppger att den egna webben ska ingå i Extreme European Web-MakeOver. Det EU-finansierade projektet ska inte bara trimma innehållet på sajten utan även få redaktionen att klä sig bättre och bli mer modemedveten. Arbetet ska dessutom filmas för en dokumentär där även omgörningen av glesbygdssajter i Kroatien och Turkiet skildras.

Elektronikkedjan Elko har dagen till ära två riktiga kanonerbjudanden. Det ena är översättningsmaskinen Bull-Shi-Translator, som för 99 995 isländska kronor översätter fikonspråket inom politik och media till begriplig isländska. Det andra är kylskåpet Calorie-Stop, som är utrustat med fingeravtrycksigenkänning. Kylskåpet är avsett för personer som snabbt vill gå ned i vikt. Det är nämligen förprogrammerat till att bara kunna öppnas vid vissa tider av en viss person. Den som alltför ofta tar en sväng förbi kylskåpet för att småäta tvingas alltså att hitta mer hälsosamma vanor.

Här kan du läsa om förra årets aprilskämt.