fredag 6 april 2012

Hatsajt stängd - amerikan hotar stämma DV

Hatsajten där det hetsades mot färgade och sexåringar hängdes ut som kriminella har stängts. Den islänning som misstänks stå bakom sajten har tagits in till förhör och mannens dator tagits i beslag. Den amerikan som står registrerad för domännamnet hotar nu att stämma DV för förtal efter tidningens artiklar om sidan.

Webbplatsen skapades i somras och uppdaterades senast i slutet av oktober. Den innehöll grova anklagelser mot flera personer, däribland två sexåriga pojkar, som hängdes ut med namn och bild. I artiklarna på sajten hävdade skribenten att alla färgade på Island borde kastas ur landet eller dödas.

Efter tips från allmänheten inledde polisen i Reykjavík en utredning om hets mot folkgrupp och förtal. Sedan DV uppmärksammat sajten dröjde det inte länge innan den stängdes åtminstone tillfälligt.

Den amerikan som står registrerad för domännamnet är känd för främlingsfientliga och rasistiska utspel. Han har bland annat hävdat att krypskyttar borde bevaka USA:s gräns mot Mexiko och skjuta alla mexikaner som olagligen försöker ta sig in i landet.

I DV återgavs uppgifter om att mannen även är förintelseförnekare. Detta hävdar han är felaktigt och hotar nu att stämma tidningen. I ett mejl till DV skriver mannen att han däremot inte tar avstånd från den:
"Jag hoppas och tror på Förintel$en."
Polisen lär ha små möjligheter att ingripa mot amerikanen. Flera texter på hemsidan är signerade med ett isländskt mansnamn, men det namnet finns inte i folkbokföringen. Amerikanen talar ingen isländska, utan en islänning tros ha haft det praktiska ansvaret för sajten. Amerikanen hävdar enligt DV att en strid ström av frivilliga skribenter ska ha hört av sig till honom efter att den uppmärksammats i media.

Den islänning som misstänks svara för innehållet på sajten togs in till förhör och mannens dator togs i beslag. Han släpptes efter att ha hörts. Polisen i Reykjavík går nu igenom mannens dator i jakt på bevis.

Den misstänkte mannen riskerar upp till två års fängelse för hets mot folkgrupp.

Här kan du läsa mer om hatsajten.