torsdag 26 april 2012

Hveragerði och bananboomen som uteblevÅr 1950 sattes spaden i marken för ett unikt växthusbygge i Hveragerði. I det 1 000 kvadratmeter stora bygget odlades snart både bananer, vindruvor, apelsiner, citroner och fikon. Men också kaffe, kaktusar och tropiska växter och träd.

Unnsteinn Ólafsson, som då var rektor för Garðyrkjuskólinn, ville med odlingarna bevisa möjligheterna med växthus och geotermisk energi. Planerna var inte blygsamma. Han hoppades inte bara att den isländska bananproduktionen skulle bli så omfattande att den skulle kunna bli en betydande exportnäring. Han räknade även med att de växthusodlade bananerna skulle smaka bättre och bli större än de importerade.

Bananodlingen blev dock aldrig mer än småskalig. Unnsteinn Ólafsson räknade också med att det skulle vara ekonomiskt mer gynnsamt att odla bananer än exempelvis tomater, men så blev det inte.

Garðyrkjuskólinn har fortfarande växthuset fullt av exotiska växter, träd och frukter, men odlingen sker i dag endast på försök och i samarbete med utbildningen. Hveragerði är dock alltjämt en växthusstad. I stället för bananer och apelsiner är det just tomater och andra grönsaker samt blommor som dominerar odlingen.Ovan kan du se filmklipp från Garðyrkjuskólinn i Hveragerði.