lördag 28 april 2012

Isländska EU-motståndare mer övertygade än ja-sidan

De isländska EU-motståndarna är dubbelt så många som EU-anhängarna. En ny opinionsmätning utförd av Félagsvísindastofnun visar dessutom att nej-sidan samlar betydligt fler övertygade väljare än ja-sidan. Därför anser professor Rúnar Vilhjálmsson att det finns ytterst lite som talar för stora svängningar i opinionen.

I Félagsvísindastofnuns undersökning tillfrågades 1 900 personer, vilket gör den till dubbelt så stor som de flesta andra opinionsmätningarna. Den genomfördes under mars och april - vissa har alltså svarat innan det blev känt att EU nu öppet tar strid med Island i Icesave-tvisten samt att unionen är på väg att trappa upp makrillkriget.

53,8 procent av islänningarna är emot EU-medlemskap medan 27,5 procent förespråkar ett inträde i unionen. Av de tillfrågade har 18,7 procent ingen uppfattning. Om de osäkra räknas bort får nej-sidan 64 procent mot ja-sidans 36 procent.

Som tidigare är EU-motståndet mest utbrett på landsbygden, hos låginkomsttagare och bland grundskoleutbildade. Enbart hos Socialdemokraternas väljare finns en majoritet för medlemskap. Hos Självständighetspartiets, Framstegspartiets, Gröna vänsterns och Solidaritets sympatisörer är en klar majoritet mot EU-inträde.

Professor Rúnar Vilhjálmsson ansvarar för undersökningen. Han säger till RÚV att nej-sidans anhängare är betydligt mer övertygade än ja-sidans sympatisörer. Det gör att det inte finns mycket som talar för stora omsvängningar i opinionen till ja-sidans fördel:
"Det visar sig att gruppen som är emot inträde har en mycket starkare uppfattning i frågan än de som är för inträde. Detta har betydelse när vi tänker på möjliga attitydförändringar. Det är till exempel mer osannolikt att människor går från ett mycket starkt motstånd till att vara positiv."
Här kan du läsa mer om Island och EU.