![]() |
Foto: Pressbild |
När Þóra Arnórsdóttir i förra veckan meddelade att hon utmanar Ólafur Ragnar Grímsson om presidentposten stod det klart att en sittande statschef för första gången möter verkliga konkurrenter om jobbet. Tidigare har återvalen varit närmast en formalitet, men Ólafur Ragnar Grímsson har under den senaste mandatperioden delat det isländska folket.
För vissa är han en hjälte som trots hårt internationellt tryck sade nej till två Icesave-avtal och förde Islands talan i tvisten. För många av dessa var han en president som gick vilse genom sin uppbackning av affärsmän och bankirer före krisen, men hittade tillbaka till sitt uppdrag som folkets representant efter kraschen. För dessa representerar Ólafur Ragnar Grímsson mod och - inte minst - benhårt EU-motstånd som han kommer att fortsätta att odla om han blir vald för en historisk femte period.
För andra är han Islands motsvarighet till Vladimir Putin, en makthungrig och självgod ledare som sätter särintressen före folkets bästa och ständigt överträder sina befogenheter, en personifiering av den samhällselit som varken lärt något av krisen eller accepterat något ansvar för den. Kanske sammanfattar DV:s Ingi Freyr Vilhjálmsson känslorna hos vissa av Ólafur Ragnar Grímssons motståndare. I en ledare skriver han att han är beredd att rösta på vem som helst - till och med Geir H. Haarde - för att få någon som bättre än Ólafur Ragnar Grímsson kan representera och ena folket i stället för att fortsätta förvandlingen av ämbetet till ett skämt.
Kandidater har ytterligare en och en halv månad på sig att anmäla sig. Journalisten Elín Hirst skriver i ett uttalande att hon bestämt sig för att inte kandidera. Kristín Ingólfsdóttir, rektor för Háskóli Íslands, låter enligt Vísir genomföra en opinionsmätning för att se vilket stöd hon har bland väljarna. Om hon skulle ställa upp ökar det Ólafur Ragnar Grímssons möjligheter att bli omvald. Han är i dag främst männens president med en väljarbas på åtminstone 25 procent. Ju fler som slåss om de övriga rösterna, desto större risk för splittring som gynnar den sittande statschefen.
I nuläget är dock Þóra Arnórsdóttir knapp favorit till att gå segrande ur presidentvalet som äger rum den 30 juni. Så här ser läget ut för kandidaterna i dag:
Ástþór Magnússon:
58-åringen har utmanat Ólafur Ragnar Grímsson två gånger tidigare med magert resultat, 2,7 respektive 1,9 procent av rösterna. Har svårt att hitta frivilliga som samlar in underskrifter och måste därför betala tillfälligt anställda för att göra jobbet.
Talar för: Ingenting.
Talar emot: Tidigare misslyckanden. Svagt stöd. Betraktas som något av en kuf med begränsad trovärdighet.
Vinstchans: 0 procent.
Hannes Bjarnason:
41-åring uppvuxen i Skagafjörður men som bott i Norge de senaste 14 åren. Arbetar i Oslo.
Talar för: Planerar ambitiös turné runt hela landet för att möta väljarna.
Talar emot: Okänd. Avser att samla ihop de 1 500 underskrifterna som krävs under turnén.
Vinstchans: 0 procent.
Herdís Þorgeirsdóttir:
57-årig professor i juridik som är den enda i startfältet som matchar Ólafur Ragnar Grímssons utbildning. En respekterad person med gedigen meritförteckning och internationell erfarenhet.
Talar för: Står för den etik och moral vissa anser Ólafur Ragnar Grímsson saknar. Tänker bedriva en lågbudgetkampanj - ett sätt att förknippa den sittande presidenten som näringslivets ombud med stora ekonomiska muskler.
Talar emot: Har högt anseende men är inte särskilt känd i de breda lagren. Sannolikt chanslös mot Þóra Arnórsdóttir, som kommer att bli huvudalternativet till Ólafur Ragnar Grímsson.
Vinstchans: 5 procent.
Jón Lárusson:
46-årig polis verksam som brottsutredare i Reykjavíkområdet. Uppvuxen i Selfoss.
Talar för: En medel-Jón Jónsson väcker sympatier på sina håll.
Talar emot: Okänd. Chanslös mot de tunga motkandidaterna.
Vinstchans: 0 procent.
Ólafur Ragnar Grímsson:
68-åringen skulle sluta men var som väntat inte särskilt svårövertalad att ställa upp för en femte period trots måttligt folkligt intresse. Kan bli historisk som den president som suttit längst i Islands historia.
Talar för: Kampanjkassa och erfarenhet. Delar folket. Hos anhängarna motståndet mot EU-medlemskap, agerandet i Icesave-tvisten och ordkriget med regeringen - samt löftet att fortsätta på den inslagna vägen som en ytterst politisk president. En pondus som vissa älskar, andra ser som gubbig och uppblåst. Men ingripandena i Icesave-tvisten med påföljande folkomröstningar uppskattades även av många meningsmotståndare som ansåg det riktigt att islänningarna själva fick avgöra frågan.
Talar emot: Många är trötta på honom. Att inte vilja sitta hela perioden kan uppfattas som arrogant. Hos motståndarna en representant för finanskraschens aningslöshet, maktfullkomlighet, brist på självinsikt och ansvar.
Vinstchans: 40 procent.
Þóra Arnórsdóttir:
37-årig programledare och journalist som två gånger vunnit priset som årets tv-personlighet. Väntar sitt tredje barn i början på maj.
Talar för: Står för generationsväxling och saknar kopplingar till finanskraschen. Populär och folklig. Medievan. I kulisserna finns landets kanske smartaste kampanjmakare i form av Bästa partiets Gaukur Úlfarsson och Heiða Kristín Helgadóttir. Maken Svavar Halldórsson som flera gånger stämts för undersökande reportage om och av de affärsmän Ólafur Ragnar Grímsson lobbade för. Löftet att ett beslut om EU-medlemskap måste fattas genom folkomröstning.
Talar emot: Orutinerad. Inte lika tung utbildning som Herdís Þorgeirsdóttir eller Ólafur Ragnar Grímsson. Har samlat folk från många håll med en kampanjchef från Självständighetspartiet - Friðjón R. Friðjónsson som i ett blogginlägg skriver att kandidaturen handlar om "en ny generation, en ny framtid och ett nytt hopp". Kommer från konservativt håll ändå att pekas ut som vänstersinnad och socialdemokrat.
Vinstchans: 55 procent.
Med fler kandidater förändras förstås oddsen. Och det sannolikt till Ólafur Ragnar Grímssons fördel.
Här kan du läsa mer om presidentvalet.