tisdag 17 april 2012

Jóhanna Sigurðardóttirs mugg såld för 105 000 kronor

Foto: Virkir morgnar
Statsminister Jóhanna Sigurðardóttirs röda läppstift gjorde rejäla avtryck på den mugg hon drack sitt vatten ur under sändningen av RÚV:s Morgunvaktin. När nästa radiogäng städade ur studion inför sändningen av Virkir morgnar upptäckte de muggen och bestämde sig för att auktionera ut den. Vinnare blev Sjónlistamiðstöðin i Akureyri. Museet betalade 105 000 isländska kronor för verket.

Fredagen den 13 april blev något av en lyckodag för Umhyggja, en välgörenhetsorganisation för långtidssjuka barn. Organisationen fick då 105 000 kronor tack vare försäljningen av den plastmugg Jóhanna Sigurðardóttir druckit vatten ur.

Statsministern gästade i fredags morse RÚV:s Morgunvaktin. När Virkir morgnars Guðrún Dís Emilsdóttir och Andri Freyr Viðarsson skulle städa ur studion hittade de två plastmuggar med rejäla röda läppstiftsavtryck på. Vid en kontroll visade det sig vara Jóhanna Sigurðardóttir som använt dem.

"Detta är naturligtvis ett konstverk", säger Andri Freyr Viðarsson till Vísir.

Programledarduon tog beslutet att auktionera ut muggen. Sjónlistamiðstöðin i Akureyri gick segrande ur budgivningen efter att ha hostat upp 105 000 isländska kronor. Verksamhetschefen Haraldur Ingi Haraldsson säger till Morgunblaðið att muggen tveklöst är ett objekt som hör hemma på konstmuseet:
"En händelse äger rum, nämligen att statsministern kommer för en intervju och dricker ur en mugg. Radiomänniskorna förändrar det sedan till en helt annan händelse och ur detta uppstår ett spontant processarbete. Det är detta som väckte vårt intresse."
Muggen kommer så småningom att ställas ut på Sjónlistamiðstöðin. Möjligen är museiledningen inte helt övertygad om att publiken kommer att uppskatta investeringen i det nya konstverket. På hemsidan förklarar nämligen museet varför skattepengarna gått till använda plastmuggar. Sjónlistamiðstöðin anser att det måste ses som ett funnet objekt och ett slags processkonst som balanserar på gränsen mellan samhället och konsten. Verket sägs belysa dagens Island och kan förknippas med konstverk som varnade för krisen och som tidigare ställts ut på museet. En tolkning är enligt Sjónlistamiðstöðin att Jóhanna Sigurðardóttirs läppar symboliserar de politiker som ofta lovar mycket men i regel håller desto mindre.

Andri Freyr Viðarsson säger till Vísir att han hoppas på fortsatta auktioner i radio. Han uppmanar lyssnarna att skicka in sina underkläder för budgivning:
"Helst skitiga. Det borde vara populärt."