fredag 27 april 2012

Nysatsning ska locka fler till sagamuseum i Hvolsvöllur

Kommunstyrelsen i Rangárþing eystra vill utveckla och modernisera Sögusetrið á Hvolsvelli. Annars riskerar museet, som är tillägnat Njáls saga, att utkonkurreras av nya utställningar om Islands historia. Kommunen ska nu ta fram en plan för hur varumärket ska utnyttjas till att locka fler besökare till regionen.

I juni 1997 invigde tidigare presidenten Vigdís Finnbogadóttir Sögusetrið á Hvolsvelli. Utställningen om Njáls saga kombinerades med utflykter till några av alla de platser med anknytning till sagalitteraturen som finns i närheten av Hvolsvöllur. Två år senare öppnades även en utställning om handelskooperativens betydelse för regionen. I byggnaden finns också en museibutik, fik och några andra mindre utställningar.

Konkurrensen om de historieintresserade besökarna har dock blivit allt tuffare. I bland annat Keflavík, Reykjavík och Borgarnes finns museer som också är inriktade på sagorna och det unga Islands historia. Sögusetrið á Hvolsvelli är dessutom främst en läsutställning med texter om och ur sagorna med tillhörande illustrationer. Och det är enligt kommunen inte längre tillräckligt konkurrenskraftigt.

I ett förslag till kommunstyrelsen lovordar Självständighetspartiets representanter de ansträngningar som redan gjorts vid museet. Men för att locka fler besökare behöver utställningen förbättras. Detta ska i sin tur göra att fler utnyttjar det övriga utbud av tjänster som finns i Rangárþing eystra:
"I arbetet ska det undersökas olika sätt att förbättra utställningen som lockar fler gäster och samtidigt väcker uppmärksamhet för kommunen. Dessutom behöver man tänka på Sögusetriðbyggnadens utseende och omgivning."
Museet ligger i dag i en tämligen anonym industribyggnad i centrala Hvolsvöllur. Ledamöterna vill ta fram en åtgärds- och kostnadsplan för de kommande årens satsningar som ska göra utställningen mer attraktiv:
"Ett starkt Sögusetrið är en hävstång för kommunens rykte och stärker handel och tjänster i regionen. Därför ska man inte glömma att Njáll har ett starkt 'varumärke'. Det är den tveklöst mest kända islänningasagan, såväl inom landet som utanför, och dess personer välkända. Det behöver vi i Rangárþing eystra dra fördel av på ett mycket mer målmedvetet sätt än vad som sker i dag."
Kommunchefen ska tillsammans med marknadsansvariga komma med förslag på hur Sögusetrið á Hvollsvelli ska utvecklas.