onsdag 25 april 2012

Ólafur Ragnar mest betrodd - men Þóra har övertaget

Ólafur Ragnar Grímsson är Islands mest betrodda politiker. Men i kampen om presidentämbetet ligger han alltjämt i underläge mot Þóra Arnórsdóttir. De folkvalda som åtnjuter minst förtroende är Självständighetspartiets ledare Bjarni Benediktsson och statsminister Jóhanna Sigurðardóttir.

Hela 50,2 procent av islänningarna känner förtroende för Ólafur Ragnar Grímsson. Det visar en opinionsmätning utförd i februari av MMR. Ingen annan är i närheten av presidentens förtroendekapital hos folket.

28,5 procent av de tillfrågade har förtroende för Solidaritets ordförande Lilja Mósesdóttir, 19,8 procent för Gröna vänsterns ledare Steingrímur J. Sigfússon, 18,6 procent för Reykjavíks borgmästare Jón Gnarr, 17,4 procent för Socialdemokraternas ordförande Jóhanna Sigurðardóttir, 17,1 procent för Framstegspartiets ledare Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, 15,9 procent för Självständighetspartiets ordförande Bjarni Benediktsson, 15 procent för Rörelsens gruppledare Þór Saari och 11,2 procent för Ljus framtids ordförande Guðmundur Steingrímsson.

Ólafur Ragnar Grímsson är också den politiker som färst inte litar på, 28,5 procent. I toppen på misstroendelistan återfinns Bjarni Benediktsson och Jóhanna Sigurðardóttir. Hela 64,5 procent misstror Självständighetspartiets ledare och 63,9 procent misstror statsministern.

Förtroendet för Ólafur Ragnar Grímsson är på uppgång medan Jóhanna Sigurðardóttir svarar för det största raset. När samma fråga ställdes i december 2008, två månader innan hon tog makten, hade hela 63,6 procent av islänningarna förtroende för henne. Även Steingrímur J. Sigfússons förtroendekapital har minskat avsevärt i regeringsställning.

Presidenten Ólafur Ragnar Grímsson har som tidigare flest anhängare bland borgerliga väljare. Mest populär i de egna leden är Steingrímur J. Sigfússon. Hela 90,9 procent av Gröna vänsterns sympatisörer har förtroende för den egna partiledaren. För Sigmundur Davíð Gunnlaugsson är motsvarande siffra 76,2 procent, Jóhanna Sigurðardóttir 66,9 procent och Bjarni Benediktsson 55 procent.

Trots ett gediget förtroendekapital ligger Ólafur Ragnar Grímsson alltjämt i underläge i kampen om presidentämbetet. Þóra Arnórsdóttir har fortfarande ett övertag mot den sittande statschefen. I en undersökning utförd av Vísir - som inte är baserad på ett representativt urval utan enbart på en röst per ip-nummer- får hon 43 procent av rösterna mot Ólafur Ragnar Grímssons 35 procent.

Mätningen understryker samma tendens som tidigare undersökningar. Presidentvalet ser ut att bli en uppgörelse mellan Þóra Arnórsdóttir och Ólafur Ragnar Grímsson där övriga kandidater närmast blir statister.

Ari Trausti Guðmundsson, som meddelade sin kandidatur så sent som förra veckan, har dock stöd av 15 procent. För Herdís Þorgeirsdóttir är siffran 5 procent och Ástþór Magnússon 2 procent medan varken Hannes Bjarnason eller Jón Lárusson når upp till 1 procent av väljarsympatierna.

Både Þóra Arnórsdóttir och Ari Trausti Guðmundsson tackar i Vísir väljarna för stödet men påminner om att det är två månader kvar till valdagen. Herdís Þorgeirsdóttir säger till Vísir att hon inväntar statistiskt representativa mätningar medan Jón Lárusson i Vísir dömer ut siffrorna som en popularitetstävling där medieutrymme i stället för sakfrågor styr opinionen. Trots bara 38 av 7 874 röster tänker han dock inte ge upp. Hannes Bjarnason, som fick 32 röster, säger till Vísir att resultatet inte är oväntat. Eftersom han bott i Norge i 14 år är han okänd för de flesta islänningar. Förhoppningen är att stödet ökar när han börjar resa runt landet för att kampanja.

En liknande mätning utförd av DV på nätet ger liknande resultat. Þóra Arnórsdóttir har 45,6 procent av väljarsympatierna följd av Ólafur Ragnar Grímsson med 33,9 procent, Ari Trausti Guðmundsson med 10 procent, Herdís Þorgeirsdóttir med 4,7 procent, Ástþór Magnússon med 1,7 procent, S. Valentínus Vagnsson med 1,6 procent, Jón Lárusson med 0,9 procent och Hannes Bjarnason med 0,4 procent.

Här kan du läsa mer om presidentvalet.