lördag 7 april 2012

Vägrar stoppa Hallgrímur Péturssons passionspsalmer

RÚV stoppar inte uppläsningen av Hallgrímur Péturssons passionspsalmer. Simon Wiesenthal-centret anklagar psalmerna för att vara antisemitiska och underblåsa judehat. RÚV-chefen Páll Magnússon skriver i ett brev till den rabbin som vill stoppa uppläsningen att hans tolkningar av texterna är missvisande.

Hallgrímur Péturssons passionspsalmer är ett självklart inslag i påskfirandet i den isländska statskyrkan. Psalmerna läses traditionellt i de två kyrkor som är döpta efter upphovsmannen, i Reykjavík och i Saurbær vid Hvalfjörður, men också i många andra kyrkor i landet. På vissa platser är de också en del i en golgatavandring.

Under fastan läses psalmerna även i radio. Att få medverka i RÚV:s sändningar är något av ett hedersuppdrag. Detta vände sig tidigare i år rabbinen Abraham Cooper Simon Wiesenthal-centret mot i ett brev till RÚV-chefen Páll Magnússon.

I brevet tar han upp ett femtiotal referenser till judar i passionspsalmerna. Samtliga är enligt rabbinen negativa. Abraham Cooper skriver att texterna är antisemitiska och banar vägen för religiöst motiverad förföljelse av judar. Han hävdar att psalmerna är fulla av fördomar och stereotyper där judar beskrivs som skyldiga till Jesus död genom svek, list och förräderi.

Men Páll Magnússon skriver i sitt svar till Abraham Cooper att han inte tänker stoppa sändningen av Hallgrímur Péturssons passionspsalmer i RÚV. Han välkomnar en diskussion om innehållet i texterna, men anser att rabbinens tolkningar är missvisande och inte gör psalmerna rättvisa.

Páll Magnússon ber även Abraham Cooper att ha i åtanke att passionspsalmerna skrevs för 350 år sedan och skildrar händelser som ägde rum för 2 000 år sedan. Eftersom verket är en uppskattad del av det isländska kulturarvet avser RÚV att fortsätta uppläsningen av passionspsalmerna.

Här kan du läsa mer om Hallgrímur Pétursson och passionspsalmerna.