måndag 23 april 2012

Tätare band mellan Island och Kina efter ministerbesök

Wen Jiabao bussades runt den gyllene cirkeln och undertecknade flera samarbetsavtal mellan Kina och Island. Men den kinesiske premiärministern hölls på behörigt avstånd från alla kritiska frågor och demonstranter under det två dagar långa besöket. Statsminister Jóhanna Sigurðardóttir ska dock ha diskuterat mänskliga rättigheter med sin kinesiska kollega och även föreslagit ett samarbete mellan länderna för att uppnå ökad jämställdhet.

I fredags landade Wen Jiabao på flygplatsen i Keflavík med ett hundratal personer i sitt följe. Island var första anhalten på premiärministerns Europaresa som även omfattar Sverige, Tyskland och Polen. I sällskapet fanns bland annat inhemska journalister - dessa var de enda som tilläts ställa frågor till Wen Jiabao under besöket. Alla andra försök stoppades av säkerhetsvakter. Hela resan övervakades av den isländska polisens beväpnade specialenhet.

På fredagseftermiddagen samlades demonstranter vid Harpa för att protestera mot Kinas ockupation av Tibet och kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Wen Jiabao fördes dock in bakvägen och slapp därmed möta demonstranterna. En person omhändertogs av polisen.

Bland demonstranterna fanns Rörelsens Þór Saari och Birgitta Jónsdóttir, som i alltinget tillsammans med Margrét Tryggvadóttir nyligen lade en motion med krav på att Island ska fördöma det våld och förtryck som Tibets befolkning ständigt utsätts för av den kinesiska ockupationsmakten. Björgvin G. Sigurðsson, alltingsledamot för Socialdemokraterna, skriver i ett blogginlägg att han kommer att ge sitt stöd till förslaget.

Den något försenade middagen i Reykjavíks konserthus slutade enligt DV dessutom ovanligt abrupt - på slaget 20.00 reste sig Wen Jiabao upp och tackade för sig, trots att efterrätten återstod. Arrangörerna hade annars hoppats förlänga middagen något för att det kinesiska sällskapet inte skulle krocka med publiken till kvällsföreställningen av La Bohème.

När Kinas president Jiang Zemin för tio år sedan besökte Island låstes falungong-utövare in eller greps för att de inte skulle störa gästen. Den här gången samlades de vid Arnarhóll och Austurvöllur utan att myndigheterna ingrep.

Under fredagens överläggningar i Þjóðmenningarhúsið i Reykjavík närvarade utöver Jóhanna Sigurðardóttir även utrikesminister Össur Skarphéðinsson, kultur- och utbildningsminister Katrín Jakobsdóttir och välfärdsminister Guðbjartur Hannesson. På mötet diskuterades enligt ett pressmeddelande bland annat jordvärme, investeringar, arktiska frågor och det frihandelsavtal mellan länderna som väntas bli klart under nästa år.

Kina ska bland annat ha föreslagit en forskningsstation på Island inriktad på Arktis, finansierad av kinesiska staten och med full tillgång för isländska forskare. Sex olika samarbetsavtal undertecknades också mellan Kina och Island, enligt ett pressmeddelande. Ett av dessa avtal gäller en miljardinvestering från China Blue Star om en kiselanläggning vid Grundartangi. Den tros kunna skapa ett hundratal jobb och bli av inom kort eftersom planerna har uppbackning från den högsta politiska ledningen.

Island var det första europeiska landet som inledde förhandlingar med Kina om ett frihandelsavtal. I samband med krisen lades diskussionerna på is samtidigt som Island ansökte om EU-medlemskap.

Tonläget mellan EU och Island är dock lika buttert som när Icesave-tvisten briserade hösten 2008 och unionen backade upp Storbritannien och Nederländerna i konflikten. Den senaste tidens upptrappning i just Icesave-dispyten och makrillkriget är därför närmast en jackpott för Wen Jiabao. I takt med att ett isländskt inträde i unionen ter sig alltmer osannolikt blir naturligtvis Kina en attraktiv partner - i synnerhet för presidenten Ólafur Ragnar Grímsson som hellre söker sig mot Asien än Västeuropa sedan EU-länderna vänt Island ryggen i Icesave-tvisten.

Jóhanna Sigurðardóttir ska även ha tagit upp frågan om mänskliga rättigheter och vikten av att dessa efterlevs med Wen Jiabao. Hon ska också ha föreslagit ett samarbete på området mellan länderna - bland annat om jämställdhet, ett ämne som ska diskuteras utförligare inom de närmaste månaderna.

Wen Jiabao ska ha tackat för det varma välkomnandet, rosat Islands snabba väg ut ur finanskrisen och bjudit in Jóhanna Sigurðardóttir att så snart som möjligt besöka Kina.

Den kinesiske statschefen hann under fredagen även med ett besök på Bessastaðir. Med Ólafur Ragnar Grímsson diskuterade han enligt ett pressmeddelande arktiska frågor och hur Kina skulle kunna nyttja isländsk teknik för att utvinna jordvärme. Bägge gladde sig också åt att kinesiska elbilar är på väg till Island och att dessa kan komma att användas för att transportera de allt större skarorna kinesiska turister i landet.

Under lördagen besökte Wen Jiabao enligt ett pressmeddelande bland annat Geysir, Gullfoss, Þingvellir, Hveragerði och Hellisheiðarvirkjun. Eftersom premiärministern arbetat inom geologi ska han ha visat stort intresse för Þingvellir. Inhemska experter följde också med under resan och berättade om utvecklingen. Det blev även ett stopp på bondgården Kjóastaðir II där Wen Jiabao bjöds på isländska pannkakor och fick titta in i stallet på hästar, höns och får.

Däremot blev det inget besök vid Kerið. Markägarna ogillar nämligen både den isländska och kinesiska regeringen och ville därför inte ge tillträde till vulkansjön. Läs mer om det på Islandsbloggen senare i dag.

Här kan du läsa mer om hur falungong-utövarna stoppades från att manifestera vid Jiang Zemins besök i Kina.