torsdag 19 april 2012

Vägen öppen över Hrafnseyrarheiði och Dynjandisheiði

Foto: Vegagerðin
Efter fyra dagars snöröjning öppnades i går vägen över Hrafnseyrarheiði och Dynjandisheiði. Både väghyvel och snöblåsare har använts för att ploga sträckan. För första gången på över fyra månader är nu vägen som förbinder norra och södra Västfjordarna framkomlig.

Vägen över Hrafnseyrarheiði och Dynjandisheiði går på hög höjd och är extremt utsatt för laviner och snödrev. Vegagerðin gjorde ett försök att ploga i slutet av mars, men tvingades att avbryta då ett nytt snöoväder drog in över regionen samtidigt som snötäcket på sina håll var åtta meter djupt.

Sträckan, som förbinder norra och södra Västfjordarna, har varit oframkomlig sedan den 12 december. Under stora delar av november och början av december var väderförhållandena också sådana att vägen inte var farbar.

Att väg 60 plogas lagom till första sommardagen är en ganska genomsnittlig vägöppning. Vissa år har det inte varit möjligt att snöröja vägen förrän i slutet av maj. Den som vill göra resan mellan Þingeyri i norr och Flókalundur i söder bör dock ta det försiktigt. Vägen är alltjämt hal och den snö som ligger kvar på Dynjandisheiði gör att färden går långsamt.

Här kan du läsa mer om väg 60 och kraven på att den ska ersättas av en tunnel och en modern helårsväg.