lördag 19 maj 2012

Flygplan tappade hjul - nödlandade i KeflavíkEtt Icelandair-plan på väg från Keflavík till Orlando tvingades i går kväll återvända och nödlanda sedan ett av åtta bakhjul fallit av i samband med starten. Planet cirklade över havet i ett par timmar för att släppa ut bränsle. Ombord fanns 191 personer. Landningen skedde utan problem inför högsta beredskap med närmare 200 räddningstjänstarbetare på plats.

Flight FI689 lyfte mot Orlando 17.10 lokal tid i går. Efter en dryg timme, när planet - en Boeing 757 med 191 personer ombord - hade avverkat en tredjedel av sträckan till Grönland, återkallades det till Keflavík. Ett av planets åtta bakhjul hade fallit av vid starten och hittats på en av flygplatsens landningsbanor.

Almannavarnir utlöste kristillstånd - det lägsta av tre beredskapsnivåer - och kallade in samtliga tillgängliga resurser inför landningen. Närmare 200 personer från ambulans, polis och brandkår väntade på landningsbanorna. Ytterligare enheter fanns i beredskap om landningen skulle misslyckas.

Det första beskedet var att flight FI689 skulle landa omkring 19.40. I stället fick planet cirkla över havet väster om flygplatsen i omkring två timmar för att dumpa flygbränsle.

Amerikanska F-15-plan är för tillfället stationerade i Keflavík för att övervaka det isländska luftrummet. Myndigheterna fick erbjudande om att två plan skulle lyfta och möta FI689 och försöka utröna hur stora skadorna på planet var. Myndigheterna valde dock att tacka nej. Eftersom det inte ansågs nödvändigt för att kunna bedöma flygplanets skick gjordes bedömningen att detta dessutom hade ökat passagerarnas oro.

Planet gjorde i stället en låg sväng över flygplatsen där teknikerna kunde konstatera att det inte fanns några synliga skador utöver att ett av de fyra bakre hjulen saknades. Inget tydde därmed på något annat än att en normal landning skulle kunna genomföras.

Klockan 21.17 lokal tid kunde FI689 landa i regnet på flygplatsen i Keflavík. Landningen gick normalt tillväga och beredskapen kunde avblåsas direkt efter att planet tagit mark. Passagerarna fick stanna kvar i planet en stund för att tekniker skulle kunna undersöka underredet. De bussades sedan till terminalen.

Personal från Röda Korset fanns på plats för att ta hand om skakade passagerare. Stämningen ombord ska enligt Morgunblaðið dock ha varit samlad och lugn trots att planet cirklade över havet i ett par timmar för att dumpa bränsle. Flera ska också ha kommenterat att landningen gick ovanligt smidigt - trots det tappade hjulet. En passagerare säger till DV att det inte var någon panik ombord och att besättningen hanterade situationen mycket professionellt.

14-åriga Birta Óskarsdóttir var tillsammans med sin familj ombord flight FI689. Hon berättar för RÚV att hon märkte att ett hjul föll av och frågade sina föräldrar om flygplan brukar lyfta och lämna något av hjulen kvar på banan. När besättningen sedan meddelade att planet på grund av tekniska problem skulle återvända till Keflavík förstod hon att det rörde sig om hjulet.

Guðjón Arngrímsson, informationschef vid Icelandair, säger i Morgunblaðið att landningen gick utmärkt efter omständigheterna:
"Detta var först och främst en säkerhetsåtgärd och flygkaptenen förklarade det noga för passagerarna ombord maskinen. När något sådant inträffar som att det blir ett fel i hjulutrustningen så sätts ett visst händelseförlopp och arbetsmetoder igång."
Ett nytt plan lyfte från Keflavík mot Orlando 23.30 i går lokal tid.

Grafiken och klippet ovan visar hur FI689 cirklade utanför Reykjanes och sedan landade i Keflavík. Här kan du se en bild på planets undersida där det framgår tydligt att ett hjul saknas.