lördag 12 maj 2012

Försökte fly handsfreeböter - glömde övervakningskamera

Mannen stoppades av polisen för att han talade i mobiltelefon utan att använda handsfree. När han såg chansen att fly sprang han som skjuten ur en kanon - och lämnade bilen efter sig. Så småningom dök han upp på polisstationen för att anmäla bilen stulen men sade sig inte ha stoppats av polisen tidigare under dagen. Bilder från övervakningskameran i polisbilen visade dock hur han satte iväg från platsen efter att ha stoppats. Mannen erkände då att det var han som talade i mobilen under färd.

På Island är det lag på att den som talar i mobiltelefon under färd måste använda handsfree. Den som bryter mot lagen får i regel böter på 5 000 isländska kronor.

Denna böteslapp ville nyligen en man i 20-årsåldern undvika. När han stoppades av polisen i Reykjavík för att ha talat i telefon utan handsfree valde han att springande fly från platsen, något som han enligt ett pressmeddelande gjorde "som skjuten ur en kanon" och med förmodat nytt "personligt hastighetsrekord".

Polisen skriver att reaktionen var något oväntad. Mannen körde inte för fort och misstänktes heller inte för att vara påverkad av alkohol eller narkotika. Visserligen hade körkortet gått ut men det är knappast något som brukar få föraren att fly.

Eftersom mannen lämnade kvar bilen lade polisen inte några större resurser på att söka efter honom utan antog att han skulle dyka upp förr eller senare. Det dröjde bara någon timme innan han kom till polisstationen. Han ville anmäla bilen stulen och hade varken kört den och stoppats av polisen och än mindre talat i mobiltelefon utan handsfree.

Mannens berättelse var enligt polisen ganska välrepeterad. Dessvärre för förarens del sprack den på att polisens kamera hade fångat honom på bild både när han talade i mobiltelefonen och när han flydde fordonet. Efter att ha fått se filmen erkände mannen att han brutit mot lagen om handsfree.