onsdag 30 maj 2012

Fyra av tio vill låta Huang Nubo arrendera Grímsstaðir

Foto: Slysavarnafélagið Landsbjörg
Huang Nubo bör få arrendera Grímsstaðir á Fjöllum. Det anser 42 procent av islänningarna enligt en opinionsundersökning utförd av Fréttablaðið. Socialdemokraternas väljare är mest positiva till att hyra ut marken till den kinesiske investeraren, medan Gröna vänsterns sympatisörer är mest negativa till planerna.

En begäran om att få arrendera Grímsstaðir á Fjöllum landade för några veckor sedan på regeringens bord. I höstas sade inrikesminister Ögmundur Jónasson nej till Huang Nubos ansökan om att köpa marken, men nu vill han i stället hyra den för att under de närmaste åren skapa en lyxig turistanläggning med hotell, stugby, flygfält, golfbana, spa och ridhus.

Flera kommuner i regionen har gått ihop om att köpa fastigheten. Den ska sedan arrenderas ut till Huang Nubo. På så sätt manövrerar kommunerna runt Ögmundur Jónassons avslag. Flera frågetecken återstår dock innan affären kan få klartecken. Alla kommuner i regionen backar inte upp projektet, om det anses för riskabelt kan kommunerna få nej och Ögmundur Jónasson hävdar alltjämt att alla arrenden längre än tre år måste godkännas av honom - och inte av den socialdemokratiska näringsministern Oddný G. Harðardóttir som är för affären.

Fljótsdalshérað är en av de kommuner som har bestämt sig för att delta i markköpet. Kommunstyrelsen har i ett beslut lovat att gå in med 100 000 isländska kronor i det aktiebolag som är tänkt att stå som ägare av Grímsstaðir á Fjöllum.

En majoritet av islänningarna var emot att Huang Nubo skulle få köpa Grímsstaðir á Fjöllum. Men när det gäller ett arrende ser opinionsläget annorlunda ut.

42 procent av anser att Huang Nubo ska få arrendera marken medan 30,7 procent säger nej. 27,3 procent av de tillfrågade är varken positivt eller negativt inställda till affären.

Det största motståndet mot Huang Nubos planer för Grímsstaðir á Fjöllum finns hos Gröna vänsterns väljare. Där säger 50 procent nej och 31,3 procent ja till affären. Mest positiva är Socialdemokraternas sympatisörer där 54,2 procent säger ja och 22,9 procent nej. I Självständighetspartiets led är motsvarande siffror 50,5 procent för ett ja och 26,6 procent för ett nej, och i Framstegspartiets 49,1 procent för ett arrende medan 29,8 procent vill stoppa affären.

Kvinnor är mer skeptiska till Huang Nubos planer än män. Hos männen säger hela 48,1 procent ja till affären medan 29,4 procent säger nej. Hos kvinnorna är 35,7 procent positivt inställda till arrendet medan 32,2 procent inte vill att affären ska bli verklighet.

Halldór Jóhannsson, Huang Nubos ombud på Island, hoppas att en överenskommelse om Grímsstaðir á Fjöllum ska nås inom kort. Men det är inte bara från den splittrade regeringen som flera frågetecken har rests. Aðalsteinn Baldursson, ordförande för fackförbundet Framsýn, säger till RÚV att han har svårt att se hur turistanläggningen ska kunna bemannas med isländsk personal när det redan är brist på utbildade inom branschen samtidigt som lönerna är förhållandevis låga. Så länge arbetslösheten är hög anser han att det måste satsas på kompetensutveckling i stället för arbetskraftsimport för att kunna täcka behovet vid Grímsstaðir á Fjöllum.

Debatten gäller 72 procent av fastigheten. Staten äger i dag 25 procent av Grímsstaðir á Fjöllum och privatpersoner som inte vill sälja marken 3 procent. En av dessa är Ævar Kjartansson. Han hävdar enligt RÚV att Gunnólfur Lárusson, kommunchef i Langanesbyggð som också gett sig in i affären, försöker övertala småägarna att sälja och att han för detta lovats 10 procent av köpeskillingen. Gunnólfur Lárusson förnekar att så skulle vara fallet och säger att han kostnadsfritt hjälper en vän med affären.

Ett av Ögmundur Jónassons argument för att underkänna affären var Grímsstaðir á Fjöllums storlek. Med en total yta på 30 000 hektar omfattar fastigheten 0,3 procent av Islands yta. Men enligt Yao Chen, en talesperson för Huang Nubo, hade det inte behövt vara så om marken hade kunnat styckas. Hon säger till AP att han i själva verket bara var ute efter gården och närområdet där flygfältet finns:
"Actually we would like to just get the ranch, but the government said it is impossible to get it without the mountain."
Här kan du läsa mer om turerna kring Grímsstaðir á Fjöllum.