fredag 11 maj 2012

Iceland öppnar på Island i sommar

Den brittiska livsmedelskedjan Iceland öppnar på Island i sommar. Etableringen innebär Bónusgrundaren Jóhannes Jónssons återkomst till dagligvaruhandeln. Målet är att hålla marknadens lägsta priser. Men sonen Jón Ásgeir Jóhannesson hålls den här gången utanför affärsäventyret.

Finanskraschen tvingade Baugurimperiet ned på knä och Jóhannes Jónsson, Jón Ásgeir Jóhannesson och Kristín Jóhannesdóttir förlorade kontrollen över företaget. Detaljhandelsväldet styckades och hamnade till största delen hos de banker som finansierat expansionen.

Hagar - som äger Bónus och Hagkaup - börsintroducerades strax före årsskiftet. De nya ägarna innebar att Jóhannes Jónsson inte utnyttjade sin begränsade förköpsrätt som på nytt hade gjort honom till storägare. Tidigare i år sålde hans bolag Apogee också ut innehavet i färöiska SMS, ett företag som bland annat äger de fem Bónusbutiker som finns på ögruppen.

Besluten kom oväntat eftersom Jóhannes Jónsson visat stort intresse för att på nytt ta kontroll över Bónus, den banbrytande lågpriskedja som han grundade tillsammans med sonen Jón Ásgeir Jóhannesson. Bónus blev snabbt Islands största, billigaste och mest omtyckta livsmedelsbutik.

Nu ger sig 71-åringen på nytt in på livsmedelsmarknaden. Och Jóhannes Jónsson gör det som franchisetagare för Iceland - den brittiska kedja som ägdes av Baugur och var en av guldklimparna i Landsbankis och Glitnirs konkursbon. Bankernas andel på 77 procent av aktierna såldes nyligen för 1,55 miljarder pund till storägaren Malcolm Walker, mångårig samarbetspartner som nu backar upp Jóhannes Jónssons planer, och hans bolag Oswestry Acquico Limited.

I sommar öppnar den första isländska Iceland-butiken. Enligt Viðskiptablaðið sker invigningen på nationaldagen den 17 juni, men Jóhannes Jónsson själv uppger att premiären äger rum först under sensommaren. Det mest sannolika är att det handlar om ett franchiseavtal. Iceland öppnade nyligen även i Tjeckien genom franchisetagare. Den första butikslokalen i Reykjavíkområdet ska redan vara utsedd.

Iceland är specialiserat på djupfrysta livsmedel. De isländska butikerna kommer även att sälja torrvaror. Skyddstullar och transportkostnader gör dock att priserna kommer att ligga något högre än i Icelands brittiska butiker. Men Jóhannes Jónsson säger i DV att de också kommer att erbjuda en stor del inhemska varor:
"Detta är ett spännande projekt. ... Det är efterfrågan som avgör hur många butikerna blir. ... Jag kommer att handla mycket med inhemska leverantörer, upp till 60 procent isländska varor, som marknaden här känner till och vill ha."
Jón Ásgeir Jóhannesson säger till Eyjan att han inte är intresserad av att delta i etableringen. Men han tror på den nygamla kombinationen av fadern Jóhannes Jónsson och Malcolm Walker:
"Jag koncentrerar mig på annat nu för tiden och de projekten har inget med Island att göra. ... Malcolm och gubben, det kan knappast finnas ett bättre team. Jag tror att de klarar sig helt utan min hjälp."
Jóhannes Jónsson säger till Vísir att han aldrig känt av någon motvilja från kunderna. Frågan är om det hade förändrats om Jón Ásgeir Jóhannesson hade varit med på äventyret. Sonens våghalsiga affärer bidrog enligt många islänningar till att utlösa finanskraschen.

Blivande konkurrenten Hagars aktie föll med 2,89 procent på Reykjavíkbörsen i går. Det bokslut som då presenterades visade enligt ett pressmeddelande ett resultat på 2,3 miljarder isländska kronor, motsvarande 3,4 procent av omsättningen. Vinsten var sämre än väntat och tillsammans med beskedet om Icelands inträde på marknaden fick det kursen att falla.

Under förra året bröts 10-11 loss från Hagar. Köpare var Árni Pétur Jónsson, som tidigare samarbetat med både Jóhannes Jónsson och Jón Ásgeir Jóhannesson. I år köpte 10-11 konkurrenten 11-11, som kontrollerades av Kaupás som också äger Krónan och Nóatún. Árni Pétur Jónsson förnekar i Viðskiptablaðið uppgifterna om att han med Jóhannes Jónsson diskuterat om 10-11-butikerna i stället ska ingå i Iceland-kedjan.

En annan mångårig affärsbekant är Guðmundur Marteinsson, som varit vd för Bónus ända sedan 1992. Han kommer inte att lämna kedjan för att gå över till den nya konkurrenten, skriver Viðskiptablaðið.

Här kan du läsa mer om Hagar och här mer om Iceland.