onsdag 9 maj 2012

Ingen isbjörn i sikte - men en strandad val i viken

Foto: Landhelgisgæslan
Någon isbjörn syntes inte till när Landhelgisgæslan flög över Hornstrandirs kust tillsammans med personal från Umhverfisstofnun och polisen i Ísafjörður. Men i viken låg en död knölval - som strandade på nästan exakt samma plats i juli förra året, uppger Landhelgisgæslan.

I början av maj förra året sköts en isbjörn som simmat iland på Hornstrandir. Djuret upptäcktes av fiskare som råkade befinna sig i området. Annars hade björnen haft stora möjligheter att osedd gå iland i den obefolkade regionen. Isbjörnen sköts från helikopter redan samma dag. Myndigheterna bedömde möjligheterna att fånga djuret levande som mycket små i det väglösa landet. Dessutom fanns vandrare bara några kilometer bort.

Några spår efter någon isbjörn syntes inte till den här gången. Däremot låg en strandad knölval nära stranden vid Fljótavík. Det rör sig sannolikt om samma djur som spolades in till strandkanten i juli förra året. Då tog ingen hand om det eftersom det på nytt drev ut till havs. Nu har kadavret kommit på så grunt vatten att det knappast lär röra på sig på nytt.

Myndigheterna ska därför försöka ta hand om den tio meter långa valkroppen. Även om det är ett besvärligt arbete fanns det också något positivt med fyndet - om en isbjörn hade befunnit sig i trakten hade den sannolikt ätit av den döda knölvalen.

Det fanns också skoterspår både i snön och på barmark. Skoteråkning är inte tillåten på Hornstrandir.

Här kan du läsa mer om den skjutna isbjörnen och här mer om den strandade knölvalen.