![]() |
Kolbeinsey 2012 Foto: Landhelgisgæsla Íslands |
Drygt sju mil nordväst om Grímsey ligger Islands nordligaste utpost. När Kolbeinsey bildades är osäkert, men den vulkaniska klippön nämns redan i Landnámabók. Den första expeditionen till Kolbeinsey gjordes för omkring 500 år sedan. Då uppskattades öns storlek till 700 gånger 100 meter. Den högsta punkten var 100 meter över havet.
I dag når Kolbeinsey knappt fem meter över vattenytan. Erosionen har bitit hårt på ön. När Landhelgisgæsla Íslands nyligen gjorde en överflygning kunde besättningen konstatera att Kolbeinsey fortsätter att krympa. Ön är nu på sin höjd 35 meter i diameter, och har dessutom delats i två av vågorna med en liten grund kanal emellan delarna.
![]() |
Kolbeinsey 2011 Foto: Landhelgisgæsla Íslands |
Helikopterplattan är sedan många år obrukbar. Om det bara är erosionen som är orsaken är osäkert. Jordskalv är mycket vanliga i området och kan ha bidragit till att knäcka ön på mitten. Så här långt från fastlandet är det svårt att med precision få information om de skalv som äger rum. Kolbeinsey ligger också så långt ut till havs att området kan vara platsen för åtskilliga vulkanutbrott som sker under havsytan obemärkt för människan.
För några år sedan uppskattades Kolbeinseys livslängd till omkring år 2020. Den nya överflygningen visar att erosionen fortsätter och att ön sannolikt bara har några ytterligare år kvar innan den sväljs av vågorna.
Här kan du läsa mer om Kolbeinsey och här mer om andra isländska öar som har bildats genom vulkanutbrott men blivit ett byte för Atlantens vågor.